Radović odgovara Vladi RS: Skupe i nepotrebne investicije SNSD uništile životni standard građana

August 5, 2022, 9:18 am

Ova vlast na čelu sa SNSD u proteklih 10 godina je povećala plate za ukupno 270 KM ili za 27 KM godišnje ili za 2,4 KM mjesečno. Istovremeno, za isti period od 10 godina, cijene roba iz potrošačke korpe su porasle za ukupno oko 1.400 KM ili za 140 KM godišnje ili za 12 KM mjesečno, kaže Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Samo ako se ova dva podatka posmatraju usporedno, navodi Radović, jasno je koliko se pogoršao standard naših građana i koliko naši građani mogu manje da kupuju za svoje plate.

Radović upozorava da ekonomska politika vladajuće koalicije, kod koje je privredni rast baziran samo na investicijama koje se uz to finansiraju iz budžeta i to još uzimanjem kredita, je čist promašaj i da nas vodi u dužničko ropstvo iz kojeg ćemo teško da izađemo.

„Naša ekonomska politika je upravo dijametralno suprotna od njihove. Mi ćemo da jačamo domaću proizvodnju, posebno onu koja je izvozno orijentisana i kojom se smanjuje uvoz. Uz rast direktnih stranih investicija, koje možemo da obezbijedimo zbog svih komparativnih prednosti koje može da ponudi Republika Srpska, dostićemo i to u veoma kratkom roku, rast bruto domaće proizvodnje od minimalno 7%. Ovaj rast GDP-a će povećati prihode u državnoj kasi kojima ćemo povećati penzije, izdavanja za borce i RVI i sve ostale kategorije koje se finansiraju iz budžeta. Posebna pažnja će biti na studentskom standardu i finansiranju talenata od njihovog školovanja do prvog posla“, poručuje Radović.

Prekinućemo, dodaje on, sa politikom skupih i nepotrebnih investicija i nabavki koje se sada vode na jedan potpuno netransparentan i sumnjiv način.

„To ćemo postići izmjenom zakona o javnim nabavkama, jer se putem ovog postojećeg zakona iz budžeta izvuče oko 300 miliona KM godišnje. Zamislite koje će efekte imati naši građani kada to zaustavimo i kada nam tih 300 miliona KM ostane u budžetu“, istakao je Radović.

„Kao što možete da primijetite takva ekonomska politika koju će voditi SDS će preporoditi Republiku Srpsku i dovešće do mnogo boljeg standarda naših građana. Ovo što danas radi SNSD i vladajuća koalicija nas vodi u veoma tešku budućnost. Oni nas svaki mjesec zadužuju i pod njihovom vladavinom smo dostigli rekordan dug od preko 6 milijardi KM“, napominje Radović i dodaje:

„Sa druge strane su građanima za 10 godina povećali plate za oko 270 KM ili oko 27 KM godišnje. Dakle, oni su kredite pogrešno plasirali u skupe i nepotrebne investicije i javne nabavke. Mi ćemo prvo da napunimo budžet iz kojeg ćemo finansirati rast standarda i rast domaćih i stranih investicija“.

Prema njegovim riječima najbolji primjer skupih i netransparentnih investicija kojim će ova vlast ponovo zadužiti naše građane, ali i našu djecu, jeste tajni ugovor za auto-put Banja Luka-Prijedor i Banja Luka-Vukosavlje.

„Samo na ta dva ugovora će biti potrošene 2,5 milijardi KM i to, praktično, iz kredita, a da niko nije objavio studiju izvodljivosti koja treba da da odgovor na pitanje kako će se vraćati ti krediti i koja je korist građanima od toga osim što će brže moći da putuju. Ako uzmemo u obzir standard naših građana, većina njih neće moći ni da se vozi tuda i da plaća putarinu. Možete li zamisliti šta bismo dobili da smo tih 2,5 milijardi KM uložili u rast standarda građana ili u rast domaće proizvodnje? Naši građani ne mogu više da čekaju kada će im doći bolja budućnost i kada će moći bolje da žive“, poručio je Radović.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.