Računi “Akvane” (ni)su blokirani

January 13, 2021, 5:08 pm

U Gradskoj upravi jutros su saopštili da su zbog dugovanja blokirani računi Javnog preduzeća “Akvana”, dok u Poreskoj upravi RS tvrde da je riječ o prinudnoj naplati duga.

Gradonačelnik Draško Stanivuković izjavio je da je račun “Akvane” blokiran nakon što su krenuli u reforme ovog preduzeća.

“Sve ovo ide preko leđa radnika. Nisu nam dali niti jedan dan šanse da spasimo ovo preduzeće, naše radnike i porodice koje se od svog posla hrane”, naveo je Stanivuković.

Sa druge strane, iz Poreske uprave RS su za “Nezavisne” rekli da nisu blokirali žiro račune “Akvane”, već da je ovom poreskom obvezniku, kao i svakom drugom koji ima dospjele, a neizmirene poreske obaveze, nakon opomene, dostavljeno rješenje o prinudnoj naplati tih obaveza.

“Rješenja o prinudnoj naplati smo tom poreskom obvezniku dostavljali i u 2020. godini, a zbog neizmirenih poreskih obaveza iz te godine”, objasnili su u Poreskoj upravi RS, iz koje ističu da ukupne dospjele, a neizmirene obaveze “Akvane” iznose oko 350.000 KM i odnose se na obaveze za poreze i doprinose iz 2020. godine.

“Ovaj poreski obveznik ima i obaveze po osnovu reprograma iz 2014. godine u iznosu od oko 80.000 KM, čija naplata je prolongirana na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti izazvane virusom korona”, naveli su u Poreskoj upravi RS, iz koje poručuju da svaki poreski obveznik koji ima dugovanja može podnijeti zahtjev za odgođeno plaćanje poreskih obaveza, odnosno reprogram, što je osnov za obustavljanje postupka prinudne naplate poreskih obaveza.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *