Putni pravci prohodni, saobraćaj otežan

November 28, 2018, 7:18 am

Svi putni pravci u Republici Srpskoj su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano zbog vremenskih prilika.

Vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, a u višim predjelima i na planinskim prevojima ponegdje ima ugaženog snijega na kolovozu.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros je oblačno vrijeme sa snijegom, koji će tokom dana slabiti i u većini krajeva prestati da pada.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Na svim putnim pravcima vozačima se savjetuje oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa se vozači upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova Uredba JP Autoputevi Republike Srpske o visini putarine na auto-putu Banjaluka-Doboj. Na primjer, cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari (nadomak Doboja) za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM. Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljnjeg je na snazi “otvoreni” sistem naplate putarine.

Zbog izvođenja radova na izgradnji mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta M-4 Čelinac-Kotor Varoš. Privremena saobraćajna signalizacija je postavljena i njeno poštovanje je obavezno.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na autoputu Gradiška-Banjaluka, do 31. decembra izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na magistralnom putu M-16 dionica Banjaluka-Srpske Toplice (na dijelu od Kosmosa do Nule) izvode se radovi na izgradnji trase optičkog kabla, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz regulaciju semaforima na dijelu gdje se izvode radovi.

Počeli su radovi na izgradnji trotoara na regionalnom putu R-480 Derviši-Klašnice 2 ( u Ulici Put srpskih branilaca i 16. Krajiške N.O. brigade), zbog čega će biti izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta M-4 Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš. Planirano je da radovi traju do 31. decembra.

Zbog radova koji se izvode na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu.Bočac od 7.00 do 17.00 časova (ponedjeljak-subota), dolazi do obustave saobraćaja (10-tak minuta) i saobraćaj se propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina-Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-477a Moštanica-Kozarska Dubica. Vozila se za vrijeme obustave preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog sanacije klizišta, doći će do izmjene režima saobraćaja na regionalnom putu R-413 dionica Mitrovići-granica (Prisika). Planirano je da radovi traju do 13. decembra.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, navode iz AMS Srpske.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *