TV K3

android aplikacija

instaliraj

Putin Merkelovoj: To je bila agresija

Putin Merkelovoj: To je bila agresija

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel saopštio je da su tri zapadne države izvršile agresiju na Siriju, saopštila je pres-služba Kremlja.

“Razgovarano je o eskalaciji situacije u Siriji i oko nje. Predsjednik Rusije je ponovo naglasio da akcije grupa zapadnih država koje su izvršile agresiju na Siriju grubo krše međunarodno pravo, uključujući povelju UN, i da su nanijele štetu procesu rješavanja sirijske krize“, navodi se u saopštenju.

Putin i Merkelova su naglasili važnost detaljne i objektivne istrage Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji. Dvoje lidera su saopštili da su spremni da preduzmu sve napore da se sirijska kriza riješi mirnim putem, prenosi Sputnjik, a razgovarali su i o realizaciji projekta “Sjeverni tok 2”.

I ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da je raketni napad bio izveden pod izmišljenim izgovorom, što predstavlja „najgrublje kršenje međunarodnog prava i UN“.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja.

Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja. Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsjećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.