Putin jedini dobija najviši orden Srbije

October 4, 2014, 7:57 am

Riječ je o ordenu prvog stepena, a Putin će biti prvi i za sada jedini kome će biti dodijeljen, kako je navedeno “za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije“, piše Politika.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden 2010. i dodeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje dodijeljeno je još 22. februara 2013. godine, ukazom predsjednika Nikolića.

Ukupno je do sada dodijeljeno 18 Ordena Republike Srbije – 17 drugog stepena i jedan, Vladimiru Putinu, prvog stepena.

Riječ je o radu autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde. Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu.

Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvijezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Istovremeno kada i Putina, Nikolić je Ordenom Republike Srbije na lenti (drugog stepena) odlikovao 11 svjetskih državnika, među kojima predsjednike Jermenije Serža Sargsjana, Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, Gruzije Mihaila Sakašvilija, Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, Kirgizije Almazbeka Atambajeva, Moldavije Nikolaje Timoftija, Tadžikistana Emomali Rahmona, Turkmenistana Gurbagulu Berdimuhamedova, Ukrajine Viktora Janukoviča i Uzbekistana Islama Karimova.

Nikolić je tokom 2013. ordenom drugog stepena na lenti odlikovao predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča, Kipra Dimitrisa Hristofijasa, Grčke Karolasa Papuljasa, Rumunije Trajana Baseskua, kao i premijera Španije Marijana Rahoja. Posthumno je odlikovan predsjednik Venecuele Ugo Čaves.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.