TV K3

android aplikacija

instaliraj

Putin i Obama, 90 minuta u Njujorku

Predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama sastali su se na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku. Putin je rekao da je razgovor bio konstruktivan i iznenađujuće iskren.

Putin i Obama, 90 minuta u Njujorku

Bilo je predviđeno da sastanak traje najviše 55 minuta, međutim dvojica predsjednika su razgovarala sat i po. Nakon sastanka, Vladimir Putin se obratio novinarima.

“Današnji razgovor je bio veoma konstruktivan, praktičan i iznenađujuće iskren”, naveo je ruski predsjednik, prenosi Raša tudej.

Ukazao je da je bilo riječi o mnogo zajedničkih pozicija ali je istakao da postoje razlike.

“Zapravo, razlike su već poznate i nema potrebe ponavljati ih”, rekao je Putin.

Priznao je da odnosi između Moskve i Vašingtona trenutno nisu na visokom nivou, ali je naglasio da veze između dvije zemlje nisu oslabile zbog ruske inicijative, nego zbog “pozicije američkih partnera”.

Govoreći o situaciji u Sriji, Putin je rekao da Rusija razmatra kako da dodatno pomogne sirijskoj vojsci, ali je isključio mogućnost da Rusija učestvuje u kopnenim operacijama, prenijela je agencija AFP.

Naveo je i da bi Rusija možda bila voljna da se priključi vazdušnim napadima na Islamsku državu ali je istakao da bi ti napadi morali da budu podržani u UN.

Asošijeted pres se poziva na američkog zvaničnika i navodi da su se dva predsjednika saglasila da se razgovara o političkoj tranziciji u Siriji, ali je ostalo otvoreno pitanje o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Američka agencija prenosi da je Obama ponovio Putinu stav da ne može biti stabilnosti u Siriji dok Asad ima moć. Putin je odgovorio da bi trebalo podržati Asada, jer njegova vojska ima najveće šanse da porazi Islamsku državu.

Prije sastanka, Putin i Obama su se protokolarno rukovali i fotografisali. Ranije su obojica predsjednika učestvovala u debati tokom Generalne skupštine UN.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da zajedno sa Rusijom i Iranom rade na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće rešenje ne može da znači povratak na predratni “status kvo”, odnosno vlast Bašara el Asada.

Vladimir Putin je ocijenio da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

Sumorna zdravica dvaju predsjednika

Rijetko zdravica na večeri u Ujedinjenim nacijama može biti tako hladna, kakva je bila između američkog predsjednika Baraka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuje AFP.

Lideri SAD i Rusije su nazdravili čašama i pogledali se, i to je otprilike bilo sve. Između njih sjedio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Obama je nazdravio svim liderima koji su sjedili za stolom i zdravicu završio riječima: “Neka nikada ne prestanemo da se borimo za mir u svijetu”. Kada se, međutim, okrenuo ka Putinu, pogled mu je očvrsnuo i nestao mu je osmijeh sa lica.

Dvojica predsjednika su napeto gledali jedan u drugoga i potom nazdravili čašama.Putin je na licu imao mali, jedna primijetan osmijeh.

Kamere su se pogasile, a svjetski mediji su dobili još jednu u nizu čudnih slika odnosa jedva skrivenog prezira između dvojice predsjednika, naveo je AFP.

 

(agencije)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.