TV K3

android aplikacija

instaliraj

Putin: Da li shvatate šta ste uradili na Bliskom istoku?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

Putin: Da li shvatate šta ste uradili na Bliskom istoku?

Ruski predsednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svjetske organizacije i međunarodnim pravom, prenosi Tanjug.

– Da li shvatate šta ste uradili?, upitao je Putin u govoru na generalnoj debati na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsjednik Rusije upozorio je na opasnost od flertovanja sa teroristima i osudio naoružavanje “umjerene opozicije” na Bliskom istoku, ističući da je situacija na Bliskom istoku “više nego opasna”.

Ruski predsjednik je rekao da neke zemlje pokušavaju da iskoriste terorizam za svoje potrebe, nadajući se da će se na kraju nekako riješiti terorista, ali teroristi nisu glupi.

Vladimir Putin je ocijenio da je situacija na Bliskom istoku “više nego opasna” i da je licemjerno i neodgovorno osuđivati terorizam i istovremeno žmuriti na kanale finansiranja terorista, koji uključuju trgovinu drogom i ilegalnu trgovinu naftom i oružjem.

Putin je predložio razmatranje rezolucije UN o koordinaciji svih snaga u borbi protiv Islamske države i pozvao na izradu detaljne analize prijetnji na području Bliskog istoka.

– Predlažemo razgovore o mogućnosti usklađivanja rezolucije o koordinaciji svih koji se bore protiv Islamske države. Takva koordinacija treba da se zasniva na Povelji UN, rekao je ruski predsjednik.

Putin je izrazio nadu da će međunarodna zajednica biti u stanju da razvije sveobuhvatnu strategiju za koordinaciju politike i socio-ekonomsku rekonstrukciju na Bliskom istoku, a “onda ne bi bilo potrebe za izgradnjom izbjegličkih kampova”.

Kriza u Ukrajini posljedica širenja NATO-a

Ruski predsjednik je u rekao da nije bilo razloga za širenje NATO-a na istok, a da je kriza u Ukrajini posljedica ekspanzije Sjevernoatlantskog saveza.

– Zašto su nastavili liniju širenja NATO-a poslije raspada Sovjetskog Saveza i ukidanja Varšavskog pakta? NATO ne samo da je opstao, nego je nastavio širenje svoje vojne infrastrukture, naveo je Putin.

Ruski predsednik je objasnio da su istočnoevropske zemlje stavljene pred lažni izbor između istoka i zapada, a takva logika konfrontacije morala je da prije ili kasnije dovede do ozbiljne geopolitičke krize, što se dogodilo u Ukrajini.

Putin je naglasio da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti prijetnjama i silom oružja.

Delegacija Ukrajine je napustila salu neposredno prije početka Putinovog obraćanja, a prethodno je za vrijeme govora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka salu napustila ruska delegacije.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.