PUT NAS DOVEO: „Stevića mlin“ je zapravo Milovanovića mlin – 15.05.2022.

May 16, 2022, 2:50 pm

Da li znate gdje se nalazi Milovanovića mlin ? I da li znate da je „Stevića mlin“ zapravo mlin porodice Milovanović. Već četiri generacije ove porodice čuvaju staru vodenicu od zuba vremena. Mlinovi – vodenice rijetko se danas mogu naći na našim rijekama. Ovo je jedna od preživjelih na rijeci Ukrini, koja i sada služi narodu za meljavu žita.

Vodenica „Stevića mlin“ nalazi se u selu Drijen kod Dervente. Ovdje je sama granica sa susjednom opštinom Prnjavor, odnosno granica je rijeka Ukrina. Tamo, sa druge strane vodenice je selo Štrpci. Vodenica je dobila ime po Stevi Milovanoviću, pradjedi današnjeg vlasnika vodenice Milovana Milovanovića, koji i dan danas održava vodenicu. Malo ko Milovana zna po njegovom pravom prezimenu. Većina kaže da je on Stević. Ne buni se, milo mu je, jer sve ovo što ima, djelo je njegovih predaka. Okružen šumovitim predjelom sa jedne, plodnim njivama sa druge strane, bruji vodeničarski točak porodice Milovanović, prekidajući sa vremena na vrijeme tišinu ovog mirnog kraja. Ponekad se, zatečeni nepoznatim licima, začuje i lavež pasa, čuvara, iz obližnjih vikendica. Točak se neumorno okreće već decenijama, zahvaljujući snazi rijeke Ukrine.

Ima i onih koji dolaze da obiđu mlin i vide kako izgleda proces mljevenja žita, te kupe brašno. Za ovaj mlin mnogi su čuli. Međutim, malo ko zna zašto se ovaj mlin zove „Stevića mlin“.

Drveni dio objekta nalazi se većim dijelom iznad rijeke Ukrine, a ringlovani dio mlina nalazi se na obali. U mlinu se nalaze dvije prostorije – u prvoj se nalazi mlin, a druga je namijenjena za odmor vodeničara i za druženje. Uz vodenicu je u izgradnji pomoćni objekat koji će služiti za potrebe ugostiteljstva, te će se sa njega moći gledati ljepote rijeke Ukrine.

U ovom kraju nekada se žito mljelo na svakih kilometar, dva. Život na selu je bio nezamisliv bez vodenice. A danas, danas je malo onih koji siju kukuriz ili pšenicu, ali od brašna iz vodenice nisu odustali. Zbog toga Milovan ne gasi svoju vodenicu nego nastavlja ondje gdje su njegovi preci davnih dana počeli.

Vodenica „Stevića mlin“ je najstarija vodenica na rijeci Ukrini. Izgrađena je krajem 19. vijeka, a rekonstruisana 1975. godine i potom ponovo 2010. godine. Uz vodenicu je na Ukrini napravljena brana koja je povećala vodostaj rijeke, pa mlin može da melje veći dio godine. Brana je napravila akumulaciju koja je pogodna za pecanje i kupanje.

Milovan svakodnevno dolazi do svoje vodenice. Ima dva sina i unuka, pa se nada da će neko od njih nastaviti ovu lijepu porodičnu tradiciju i tako oteti od propadanja i ovu rijetku vodenicu na našim područjima.

Mještani Drijena ponosni su i na hrast star više od nekoliko vijekova, negdje se navodi podatak da je hrast star tri vijeka, a negdje da je star čak 800 godina. Poznat je kao Tošića hrast. U svojoj punoj ljepoti još prkosi zubu vremena. Kao viševjekovna starina koja pamti razne događaje ovog kraja, hrast godinama privlači pažnju putnika namjernika i slučajnih prolaznika.

Osim sela Štrpci, Drijen još graniči sa Gornjim Detlakom, Ceranima Lupljanicom. Drijen je najmanje selo u Derventi. Ima osnovnu školu i crkvu sv. Ćirila i Metodija uz koju se nalazi groblje koje se zove Džigerovac, ali za ovo ime rijetko tko zna inače ono je poznato kao Drijensko groblje.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.