PUT NAS DOVEO: Srpsko-ruski centar u Ritešiću – simbol prijateljstva dva naroda – 21.11.2021.

November 22, 2021, 8:11 am

Duh Rusije prosuo se kao nit po naselju Ritešić kod Doboja. Nit koja poče da stvara jedinstveni kompleks na prostoru između Doboja, Modriče i Dervente. Radi se o manastirskom kompleksu, konačištu, etno selu, manastirskoj bolnici te ostalim popratnim objektima. U sklopu kompleksa, etno selo je zamišljeno tako da kuće po stilovima predstavljaju kuće svih pravoslavnih zemalja. Više o ovom velikom projektu pitali smo predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva svih pravoslavnih zemalja Zorana Gajića. Upravo zahvaljujući njemu, od 2009. godine realizuje se projekat izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Sveta Matrona nije imala oči, a vidjela je dalje od svakog čovjeka. Život je posvetila vjeri, a sama je bila pravi primjer ljubavi, srpljenja i saosjećanja. Matrona je rođena u ruskom selu Sebino. Njeni roditelji bili su stari, pa su još pre njenog rođenja odlučili da će je ostaviti u prihvatilištu za djecu. Ali, Matronina majka imala je upečatljiv san pred porođaj – sanjala je prelijepu bijelu, ali slijepu golubicu. Tada je odlučila da ne ostavi ćerku. Matrona se rodila slijepa. Ne samo da nije imala vid, već se rodila bez očnih jabučica. Njena majka je pričala kako su joj oči bile iste kao u one golubice koju je sanjala. Djevojčica je od rođenja imala spiritualni vid. Takođe, pričalo se da je Matrona od rođenja imala ispupčenje na grudnoj kosti u obliku krsta, što su njeni roditelji smatrali kao znak sa neba.

Manastir Svete Matrone Moskovske prvi je koji je izgrađen na području Doboja. I zgrada srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja biće jedinstvena na ovim prostorima. Osim pomoći gradske vlasti, dosta pomaže i naš narod na ovim prostorima. Kako bi sve u što skorije vrijeme bilo završeno, pomoć svih ljudi dobre volje za izgradnju i dalje je dobrodošla.

U Ritešiću niče i etno-selo. U toku je i izgradnja seoskog vodovoda, bez kojeg ne može da bude izgrađeno etno-selo, koje ima velike turističke pretenzije. 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

 

 

 

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *