PUT NAS DOVEO: Spasovdan u staroj crkvi u Srpskoj varoši – 12.06.2022.

June 13, 2022, 10:53 am

Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika svečano je proslavljen u Staroj crkvi u Srpskoj varoši u Derventi. Spasovdan ima veliki značaj za ovaj sveti hram. Baš na ovom mjestu i baš na ovaj sveti dan, prije tri decenije, pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH srušili su pravoslavnu svetinju i tako ostavili pustoš, tamo gdje se narod decenijama sabirao.

Spasovdan se proslavlja u znak sjećanja na dan kada se Isus posljednji put javio učenicima, zapovijedio im da idu po svijetu i propovijedaju jevanđelje. Zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uznio na nebo, čime je završio svoje djelo spasenja. Spasovdan je pokretnog datuma i uvijek se obilježava u četvrtak, četrdeseti dan po Vaskrsu.

Drugog juna, u Srpskoj varoši bilo je svečano. Molitvenim činom, od jutra je počelo obilježavanje pravoslavnog praznika. Nastavljeno je večernjom molitvom i koncertom Muzičkog ansambla nastalog pri manastiru Fenek 2017. godine pod nazivom „Fenečki biseri“, te nastupima SKUD-a „Derventa“ i JPU „Trol“. Sveštenik Ljubiša Nović kaže da Spasovdan predstavlja veliki dan i da je namjera da Stara crkva iz godine u godinu bude mjesto okupljanja. U razgovoru sa nama prisjetio se kada je na ovom mjestu bila samo ruševina. Ali stara crkva je vaskrsla i svojim vasksrnućem i danas služi kao hram za vjeru i spasenje.

Aktivnosti u vezi sa obnovom počele su u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji je obuhvatao obnovu crkve, izgradnju svetosavskog doma, te mrtvačnice sa palionicom svijeća. Novim hramom pobijeđena je svjetlost nad tamom. Zato ovaj dan služi kao dan Božanske istine nad neistinama raznim koje postoje unutar ovog svijeta, kao pobjedi zdravlja nad bolestima.

Obnovljena crkva posvećena je Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Stara crkva ima veliki značaj za Dervenćane. Dragan Vlajić sjeća se i one koje je porušena prije tri decenije. Danas u ovoj hramu radi kao crkvenjak.

„Fenečki biseri” imaju i svoju himnu „Pod zidom manastira Fenek” čiji je tekst i melodiju napisao monah Damjan. Ovi mladi muzičari poznati su i po svom humanitarnom radu. Njihova dobrotvorna akcija nosi slogan „Na dar smo dobili, na dar i dajemo”, a publika ima priliku da ostavi novčani prilog ili neku drugu vrstu pomoći koja se uručuje školama i porodicama na Kosovu i Metohiji. Njihove akcije nisu samo u vezi sa koncertima, one su, kako kažu, svakodnevne.  „Fenečki biseri” podsećaju da je dužnost svih nas da se osvrnemo oko sebe i pomognemo onome kome je pomoć potrebna – ugroženim porodicama, školama i pojedincima. Pa što da ne i ovom hramu u Srpskoj varoši, kako bi bili završeni svi pomoćni objekti i tako ponovo, na radost, služio vjernom narodu.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *