PUT NAS DOVEO: Sjećanje Nenada Kukića iz Dervente na odmaralište „Nadeša“ i brata – 16.05.2021.

May 17, 2021, 10:02 am

Izletište „Nadeša“ u Osinji kod Dervente nekada je bilo prepoznatljivo i interesantno mjesto za odmor, mjesto gdje su se mogli vidjeti predmeti koji su se upotrebljavali na selu u dalekoj prošlosti. Nažalost, sticajem životnih okolnosti, prije nekoliko godina potpuno je ugašeno iako sve i sada stoji netaknuto, onako kako je ostalo onoga dana kada je stavljen katanac na drvenu ogradu.

Objekti koji se nalaze u sastavu izletišta „Nadeša“ predstavljaju značajno kulturno dobro i turistički potencijal. I dalje imaju svoju vrijednost, bez obzira na prohujale godine. Izgradnja izletiša započela je 2010. godin, a kroz godine svog’ postojanja rada, ovo izletište posjetio je veliki broj turista. Danas zub vremena čini svoje. Kiše padaju, snijegovi svoje smetove nanose na stare riglovane kuće. Domaćin koji je sve ovo stvorio, Nenad Kukić vratio se sjećanjima unazad, kada je ovo izletište itekako bilo popularno među ovdašnjem stanovništvu. Najdivnije sjećanje budi činjenica da je sve ovo nastalo iz ljubavi prema bratu Nadetu, borcu Vojske Republike Srpske, koji je poginuo u posljednjem ratu.

U nekadašnjem izletištu „Nadeša“ i danas se nalaze riglovana kuća, četiri kijera, stara volovska kola, oruđa za obradu zemlje, zahrđala vrteška i tobogan za djecu, te sada ostaci vidikovca sa stolom i klupama na kojima je nekada omladina sjedila i uživala.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *