PUT NAS DOVEO: Novi život hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru – 22.09.2019.

September 23, 2019, 11:01 am

Mir i tišina. A, najljepša djela piše tišina hrama. U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru sve djeluje dobroćudno i smirujuće..

Radovi na izgradnji hrama Svetog velikomučenika Georgija započeti su 1884., a hram je osveštan četiri godine kasnije. Predanje kaže da najveće zasluge što je Prnjavor dobio modernu crkvu pripadaju arhimandritu Melentiju – odnosno svešteniku Maksimu Opačiću, koji se u međuvremenu, nakon smrti supruge, zamonašio i uzeo drugo ime.

U vrijeme Drugog svjetskog rata ova crkva je od strane njemačke vojske bila pretvorena u magacin za oružje i municiju i prilično ruinirana, ali su je poslije završetka rata vjernici obnovili. Na stotu godišnjicu osveštanja, 1988. godine, urađena je djelimična sanacija hrama. Zub vremena učinio je svoje, pa je tako nakon 30 godina bilo potrebno obnoviti ovu svetinju.

I da se vratimo sadašnjem trenutku, osjećaju sreće i ispunjenosti koji vlada u dušama i srcima vjernika i onih koji su u službi hrama Svetog velikomučenika Georgija. 29 septembra obaviće se i svečani čin osvećenja obnovljenog hrama.

 

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *