PUT NAS DOVEO: Kuhinjica na Jahorini – hedonizam, odmor i turizam – 19.06.2022.

June 20, 2022, 7:24 am

Kada kažete „Vučko“ pomislite na Jahorinu. Pomislite na nezaboravnu maskotu XIV zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu. Vratimo li se ipak u bližu prošlost i kažemo „Vučko“, pa i Jahorina, pomislimo na šesti po redu gastro turizam. Serijal „Kuhinjica“ je na ovoj trodnevnoj manifestaciji, u saradnji sa turističkim organizacijama grada Istočno Sarajevo i opštine Pale i hotela “Vučko” okupila novinare trideset pet medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine kojima je predstavljena tradicionalna kuhinja ovoga kraja ali i sve one gastronomske delicije koje svi mogu da probaju ukoliko posjete Pale. Prvog dana druženja, predstavljena je bogata gastro ponuda, a večeru domaćina pripremio je glavom i bradom šef aparthotela „Vučko“ Saša Đokić. Osim vina vinarije „Pajić“, bilo je i sjajne rakije od „Jahorinske divlje kruške”, likera „Reina”, ali i domaćih sokova.

“Za ovu godinu planiramo još jedan ovakav događaj, a u planu imamo i neke nove izazove te se nadamo da ćemo dobiti podršku kako bismo ih realizovali. Takođe, još jedna od novosti jeste ta da je Kuhinjica u Banjaluci otvorila školu kuhanja, gdje radimo sa deset šefova iz cijele BiH i to je jedno vrlo interesantno iskustvo”, rekla je direktorica Kuhinjice za BiH Zorica Đukić.

Ukupno 153 dana skijanja je iza zimske sezone na Jahorini, što predstavlja istorijski rekord i najuspješniju ski-sezonu. Kako bi i ljetna sezona bila jednako uspješna, već je u pripremi mnogo toga. Festival „Jahorina HOT“, prvi je na redu, a od prvog jula kada startuje, ugostiće neke od najpoznatijih muzičkih zvijezda.

Manastir Svetog Georgija, poznat još i kao Manastir Sokolica, nalazi se na Ravnoj Romaniji, blizu Sokoca, kilometar i po od glavnog puta Beograd – Sarajevo. Crkva je sagrađena 2002. godine, a proglašena je manastirom 2005. godine. Manastirski spomen–hram podignut je u čast boraca Sarajevsko–romanijske regije, postradalih u odbrambeno–otadžbinskom ratu u BiH, od 1992. do 1995. godine. Na zidovima hrama postavljene su mermerne ploče sa imenima 4.000 stradalih boraca Vojske Republike Srpske i 25 ruskih dobrovoljaca.

 

Iako možda izgleda opasno, Via Ferrata poznata pod imenom Sokolov put u Romaniji, predstavlja osigurani planinarski put odnosno stazu po stijenama uređene čeličnim pomagalima, namijenjena svima. Polazna tačka ferate “Sokolov put”, koja ime duguje staništu sivog sokola, smjestila se u podnožju Crvenih stijena. Na uzbudljivom putu dočekaće vas sajle, kao i prelazak preko visećeg mosta koji spaja dvije stijene, a možda i pokoji sokol. Osim toga, moći ćete uživati u nestvarno lijepom pogledu na Jahorinu, Ravnu planinu, Trebević, Treskavicu, Čvrsnicu i Prenj. Dužina Via Ferrate je 350m i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. A, nakon šetnje na čistom planinskom vazduhu, u Planinarskom domu “Crvene stijene”, za predstavnike medija pripremljena je domaća romanijska jagnjetina, prasetina sa ražnja i domaći kajmak.

Gastronomski užitak druge večeri druženja pripremili su gosti – Courtyard by Marriott (kortiard baj meriot) Banjaluka, a njihov šef kuhinje Dragan Šljivić predstavio se degustacijskim menijem koji je oduševio goste. Vina su obezbijedili vinarije „Anđelić”, Pajić”, „Kutjevo” i „Fazan”.

Ski centar „Ravna planina“ nalazi se na oko dva kilometra udaljenosti od Pala i predstavlja jedan od najmodernijih skijaških centara u Bosni i Hercegovini, kao i oazu mira i prirodnih ljepota tokom ljeta. Gondola na Ravnoj planini ima 19 kabina, gdje svaka od njih prevozi po 10 skijaša.

Na Ravnoj planini za svakoga ima ponešto. Nekoliko mjesta za roštiljanje, klupe za odmor, „zip-lajn“, ekspres restoran, planinarske staze za šetnju kroz četinarsku šumu ka Saračevim poljima, novootkrivenim pećinama, a u ponudi se nalazi i mogućnost iznajmljivanja bicikala i četvorotočkaša.

Ako ima istine u izreci da “ljubav na usta ulazi”, onda je skoro sigurno da ćete se na “prvi zalogaj” zaljubiti u Jahorinu, njene gastronomske delicije, ali i turističke potencijale. Prva preporuka ljubaznih domaćina je upravo hrana i degustacija onoga što su oni sa pažnjom i ljubavlju spremili. Znaju naši vrijedni domaćini da je najvažnije kod gosta probuditi osjećaj trenutka i buđenja želje, zato, ako imate priliku, Jahorina će sigurno osvojiti vaša srca.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.