PUT NAS DOVEO: Etno selo Ljubačke doline, jedinstveni muzej na otvorenom – 30.05.2021.

May 31, 2021, 11:26 am

Seoska idila, priroda, starine, tradicije, domaće rukotvorine, istorija, domaća tradicionalna hrana… Sve ovo pruža predivno etno selo Ljubačke doline. Etno selo je muzej na otvorenom u pravom smislu te riječi. Prikazuje jednu seosku zadrugu sa kraja 19. i početka 20. vijeka. I dok hodate u krug, vodeći se brojevima na starim kućama, zaista možete da osjetite kako se nekada na ovim prostorima živjelo. Iako je selo zvanično otvoreno prije šest godina, iza nastanka svega ovoga stoji mnogo više godina. Centralni objekat etno sela je zamišljen kao izložbeni prostor, kaže Nedeljko Branković, autor i vlasnik prvog etno sela na banjalučkom području.

Većinu predmeta prikupio je osnivač ovog sela decenijama radeći i putujući po svijetu, dok su etnološki predmeti sakupljani u krajevima južno od Banjaluke i planinskim krajevima od Bronzanog Majdana do Kneževa.

Ljudi imaju dosta starina kod kuća i uglavnom im skupljaju prašinu. Neki ih vjerovatno i nehotice bacaju. Međutim, vrlo su rijetki koji su odlučili da dio svog’ starog bogatstva poklone Nedeljku, kako bi našli svoje mjesto u ovoj „dolini“.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *