PUT NAS DOVEO: Bojan i Đorđe Ugren iz Srpca, velika ljubav prema konjima – 13.06.2021.

June 14, 2021, 10:30 am

Bojan i Đorđe Ugren iz sela Glamočani kod Srpca, imaju jednu veliku, zajedničku ljubav. A to su dobri konji. Petnaestogodišnji Đorđe ljubav prema konjima pokazao je od najranije mladosti, tako da je već kao četvorogodišnjak prvi put sjeo na konja na ergeli Vučijak u Prnjavoru. Zajednička ljubav oca i sina, prije četiri godine, izrodila je Konjički klub “Ipsilon”. U svom domaćinstvu porodica Ugren timari četiri konja.

Na prostranom kraju Srpca, smještenom u predivnom kraju ravnice između Vrbasa, Bardače i Save, na otvorenom prostoru Bojan i Đorđe dan za danom provode sa konjima. Bojan nam priča da je čista, iskonska ljubav prema konjima prisutna od najranijeg doba. Presrećan je bio kada je shvatio da je upravo njegov sin Đorđe tu njegovu ljubav prema konjima naslijedio i ponovo probudio.

Jedno vrijeme, Bojan je bio angažovan u Rogatici na ergeli “Borike” na koordinaciji oko uzgoja i selekcije konja. Od tadašnjeg vlasnika ergele, dobili su ždrijebe Luna, koje se i dan danas nalazi u njihovoj štali.

Trebalo bi nekih četrdeset-pedeset sati časova  da bi odrasla osoba savladala tehnike jahanja. Za one mlađe je malo problem, jer prelaz na galop obično izaziva strah, dok terensko jahanje podrazumijeva i niz situacija, npr iskoči životinja, kao što je divlji fazan, na koje konj reaguje.

Svaki sport ukoliko se bavite profesionalno je skup. Konjički sport spada u rang elitnih sportova iz razloga što zahtijeva mnogo više sredstava. Samo održavanje konja na mjesečnom nivou je skupo (štala, hrana, trener, potkivač, veterinar, prevoz za takmičenja, kotizacije). Pored znatnih finansijskih ulaganja, ovaj sport kao i u svakom drugom sportu zahtijeva mnogo vremena i ulaganja. Konkretno u ovom sportu pored vas koji ste jahač, vi imate i konja kome morate posvetiti nekoliko sati dnevno svaki dan (treninzi, timarenje, čišćenje, hranjenje itd…). Konji su ogledalo svojih jahača.

U posljednjih nekoliko godina konjički sport postao je veoma popularan u Republici Srpskoij. Konjički klub „Y“ Srbac jedan od osam članova Saveza  konjičkih organizacija Republike Srpske, a Bojan je, kao  profesionalni trener jahanja i stručnjak u ovoj oblasti, na funkciji generalnog sekretara Saveza

Jahanje se nekada smatralo viteškom disciplinom i bila je privilegija prinčeva i plemstva, ali u novije vrijeme jahanje postaje sport koji vole i djeca i odrasli. Uzjahati konja i otisnuti se u prirodu, zaboraviti na obaveze i stres, osloboditi um – postaje jedinstveni recept za okrepljenje duha i tijela savremenog čovjeka današnjice.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *