TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pupovac pozvao da se ne zaborave strahote ustaškog zločina

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac danas je u Spomen-području Jasenovac pozvao hrvatsko društvo da ne dopusti da se zaborave strahote ustaškog zločina.

Pupovac pozvao da se ne zaborave strahote ustaškog zločina

Pupovac je na obilježavanju 70 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac upozorio da neki predstavnici pravosuđa i političari danas ne vide ništa sporno u stadionskom skandiranju “Za dom spremni”, te dodao da danas neki političari zločine NDH prebacuju “na sile osovine”.

On je pozvao hrvatsko društvo da prepozna znakove i odupre se “atmosferi fašizacije i nacizacije”, te očuva sjećanje na Jasenovac.

Pupovac je zapitao mogu li učenici u hrvatskim osnovnim školama znati da je u Jasenovcu postajao dječiji logor u kojem je usmrćeno 20.000 djece životne dobi do 14 godina.

“Znaju li za druge logore za djecu poput onoga u Sisku, Jastrebarskom, Križevcima i Đakovu u koje su dovođena srpska i jevrejska djeca, koja su izgladnjivana i usmrćivana samo zato što su im roditelji bili Jevreji ili Srbi. Znaju li da romska djeca nisu imala ni tu logorsku privilegiju, nego su zajedno s roditeljima odmah vođena na stratište”, rekao je Pupovac.

Obilježavanju dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša prisustvovali su premijer Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Milanović je istakao da se o svemu mora govoriti otvoreno, dok je Leko naglasio da ne smiju dopustiti da žrtve ustaškog režima budu zaboravljene ili da neko pokuša negirati te zločine.

Predsjednik Upravnog odbora Spomen-područja Jasenovac Nataša Mataušić podsjetila je u obraćanju da je svaki pedalj ove livade natopljen krvlju logoraša i da se taj događaj nikada ne smije zaboraviti.

Komemoraciji je, kao izaslanik predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, prisustvovao filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig, koji je kao dijete bio u koncentracionim logorima Aušvic i Bergen-Belsen.

U Spomen-području Jasenovac danas je obilježeno 70 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Komemoracija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Skupu su prisustvovali preživjeli logoraši, hrvatski ministri, predstavnici diplomatskog kora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja.

Komentarišite

Your email address will not be published.