TV K3

android aplikacija

instaliraj

»Pukotine« u američkom nuklearnom arsenalu

U temeljima američkog nuklearnog arsenala pojavile su se izvjesne "pukotine", ne samo što se tiče vojnih snaga, već i civilne birokratije koja ih kontroliše, opravdava njihove troškove i svrhu, ali i planira njihovu budućnost.

»Pukotine« u američkom nuklearnom arsenalu

Nejasno je da li vlada prepoznaje pune razmjere ovog problema, čija je suština slabljenje njene sposobnosti da vodi i održava svoj nuklearni “poduhvat”, prenosi danas AP.

SAD i dalje imaju na hiljade komada nuklearnog oružja – više nego što kažu da im treba – a sada se bliže trenutku odluke o investiranju ogromnih suma novca kako bi se arsenal učinio održivim za buduće generacije.

Propusti se bilježe u nekim od ključnih segmenata nuklearnog arsenala – tehničkoj stručnosti, modernoj opremi i izvršnom nadzoru sa civilne strane, kao i disciplini, moralu i odgovornosti sa vojne strane.

Primjer je nuklearni raketni korpus vazduhoplovnih američkih snaga koji pokazuje pad discipline, obuke i morala u protekle dvije godine, a prošle nedjelje su otpušteni visoki oficiri u dvije od tri njihove baze zbog neprimjerenog ponašanja.

Problemi su, međutim, širih razmjera, ali generalno prolaze neopaženo u odsustvu značajnije nuklearne katastrofe u proteklim decenijama i opadanju strahova od nuklearnog rata, dok “pukotine” još više produbljuje ograničen budžet i nejednaka politička podrška.

“Ovaj nedostatak pažnje rezultirao je konfuzijom u javnosti, nepovjerenjem u Kongresu i ozbiljnim srozavanjem zalaganja, stručnosti i znanja u održavanju nuklearnih oružanih kapaciteta SAD”, navodi se u izvještaju koji je u aprilu objavilo savjetodavno kongresno vijeće o upravljanju nuklearnom bezbjednošću.

Iako je današnje oružje tehnološki na visokom nivou, “nema dostupne i izvodljive (vladine) vizije, plana niti programa za buduće nuklearne oružane kapacitete”, zaključeno je u tom izvještaju.

Pol Breken, profesor političkih nauka na Jejlu, otišao je još dalje – on tvrdi da je riječ o “svjesnom zanemarivanju” koje je počelo prije dvije decenije kao odgovor na krah SSSR-a i komunističke prijetnje.

Džon Hemri, predsjednik Centra za strateške i međunarodne studije i bivši zamjenik ministra odbrane, kaže da bi odluke donijete poslije hladnog rata, koje su degradirale nuklearno oružje kao nacionalni prioritet, mogle da sada stave na muke SAD u svjetlu nastojanja nekoliko zemalja da prošire ili počnu da grade svoje nuklearne arsenale.

“Sada se Rusi vraćaju, Kinezi šire svoj arsenal, a mi smo na ivici potencijalnog ‘vodopada’ nuklearno naoružanih država. Ali je američki establišment ozbiljno oslabljen”, upozorio je Hemri.

Neki aspekti ovog problema će izbiti na površinu kada, možda već ove nedelje, bude objavljena očekivana temeljna studija o “propustima ili nedostacima” u nuklearnim snagama koju je ministar odbrane Čak Hejgel naložio u februaru.

On je, takođe, zatražio hitna i dugoročna rješenja nakon što je u januaru izjavio da “nešto nije u redu” sa nuklearnim snagama.

 

(agencije)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.