PS BiH usvojio izjavu: SNSD i DNS napustili sjednicu, Dom naroda je usvojio jednoglasno

February 23, 2015, 5:49 pm

Delegat Martin Raguž /HDZ 1990/ rekao je da podržava tekst izjave i založio se za dosljednu primjenu njenog sadržaja, kao i monitoring njenog provođenja, pogotovo na nivou Doma naroda parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, akcenat izjave jeste na socio-ekonomskim pitanjima, ali da ne treba u drugi plan stavljati ostala važna pitanja u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 11. februara jednoglasno podržala tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, uz zaključak kojim se od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH traži da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vode računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ponovila je raniji stav u vezi sa predmetom “Sejdić-Finci” protiv BiH i mehanizmom koordinacije, zahtijevajući njihovu dosljednu primjenu.

Izjavu su potpisali lideri 12 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH – SNSD, SDS, PDP, NDP, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, DF, SBB, SDP BiH, A-SDA i BPS.

Dom naroda BiH prihvatio je danas i odluke Predsjedništva BiH o učešću pješadijske jedinice i grupe oficira Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Avganistanu.

Izjavu usvojio i Predstavnički dom

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu na prvoj hitnoj sjednici potvrdio i usvojio izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi.

U raspravi o Izjavi Saša Magazinović iz SDP-a izrazio je zadovoljstvo što je u ovaj proces uključena i opozicija, ocijenivši da niko nema ekskluzivno pravo da bude vlasnik evropskih integracija.

“Svi znamo da je ovo prvi korak, najlakši, iza kojeg slijede reforme i kada ćemo vidjeti čiji je potpis pro forme, a ko je ozbiljno opredijeljen da radi na reformama”, zaključio je Magazinović.

Јasmin Emrić iz A-SDA izrazio je očekivanje da će biti sačinjen plan i program izvršenja preuzetih obaveza i da će Izjava suštinski biti provedena u Predstavničkom domu.

Poslanici SNSD-a i DNS-a i danas napustili sjednicu

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni na ovoj sjednici nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac zatražio je u ime Kluba uvrštavanje u dnevni red odluke o razrješenju DŽaferovića, navodeći da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija dostavljena Tužilaštvu BiH iz kojih proizilazi ozbiljna sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

Košarac je rekao da to što su poslanici ove stranke napustili sjednicu Predstavničkog doma ne znači da SNSD ne podržava izjavu o evropskom putu BiH i potrebnim reformama.

On je poručio da SNSD ne odustaje od evropskog puta, te naglasio da to mora da bude u skladu sa ustavnim nadležnostima i uz jasnu vidljivost Republike Srpske u evropskim integracijama.

Košarac je napomenuo da je i Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno podržala Izjavu, da ju je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potpisao, a da taj dokument podršku ima i od delegata SNSD-a u Domu naroda.

On je istakao da poslanici SNSD-a ne odustaju od stava da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma parlamenta BiH dok je u njegovom Kolegijumu Šefik DŽaferović, makar on bio cijeli mandat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *