TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prvi put u UKC RS izvedena totalna pelvična evisceracija uz korištenje najsavremenijeg aparata za HIPEC proceduru

Prvi put u UKC RS izvedena totalna pelvična evisceracija uz korištenje najsavremenijeg aparata za HIPEC proceduru

Dana 27. decembra 2019. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, po prvi put je uz korištenje HIPEC procedure (hipertermičke intraperitonealne hemioterapije) urađeno multiorgansko odstranjenje organa male karlice i abdomena zbog uznapredovalog maligniteta karlice (totalna pelvična evisceracija).

Ovaj složeni zahvat zapravo podrazumijeva dvije procedure.Prva je hirurška i odnosi se na odstranjenje svih vidljivih malignih tumorskih promjena u abdomenu i maloj karlici ( u ovom konkretnom slučaju urađeno je odstranjenje mokraćne bešike, jajnika i jajovoda, materice i vagine u cjelosti sa spoljašnjim ženskim genitalijama, debelog crijeva i anusa i pripadajućih limfnih žlijezda). Druga procedura podrazumijeva tretiranje trbušne i karlične šupljine zagrijanim citostatskim rastvorom (HIPEC). Sama povišena temperatura omogućava bolji ulazak citostatika u maligne ćelije (debljina tkiva do 4 mm), a istovremeno se ordinira do 25 puta veća koncentracija citostatika nego što bi bilo moguće da se ordinira intravenski.

Učinkovitost ove procedure najviše se ogleda u tome što su petogodišnje preživljavanje i potpuno izlječenje povećani za tri puta i koristi se isključivo za uznapredovale jasno indikovane maligne tumore male karilice i trbušne šupljine.

Zahvaljujući rukovodstvu UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem i načelniku Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju doc. dr Zoranu Aleksiću, ova procedura od sada će se redovno izvoditi u našoj ustanovi. Naši pacijenti neće morati da odlaze u region kako bi bili podvrgnuti ovom izuzetno skupom složenom zahvatu, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata.

Tim koji je učestvovao u izvođenju ove procedure čine dr Dragan Tomić, vođa tima i specijalista opšte hirurgije, dr Nikica Andromako, asistent glavnog operatera i specijalista opšte hirurgije, dr Dušan Todić, specijalista urologije, dr Andrija Baničević, specijalista ginekolog, dr Dragan Vuković, specijalizant opšte hirurgije, dr Marija Krunić, specijalista anesteziologije, dr Siniša Mirković, specijalista anesteziologije, dr Branka Doder, specijalizant anesteziologije, dr Saša Jungić, specijalista onkologije, dr Jelena Berendika, specijalizant onkologije, Dijana Sladojević, anestetičarka, Mira Raca, glavna sestra Službe operacionih sala, Jovan Filipović, perfuzionista, te instrumentarke Mirjana Barišić, Cvijeta Dulić, Dragana Đorđević, Vera Čamber.

Pacijentkinja koja je 1972. godište otpuštena je 14. postoperativnog dana na kućno liječenje (10. januara), a postoperativni tok je protekao bez ikakvih komplikacija.

UKC RS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.