TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prva poglavlja možda u septembru

Berlin bi konačno mogao da odblokira evropski put Srbije i odobri otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU na jesen, najverovatnije u septembru, pišu "Večernje novosti".

Prva poglavlja možda u septembru

Kako navodi beogradski dnevni list, to je ključna poruka sa kojom šef nemačke diplomatije Frank Valet Štajnmajer stiže u Beograd 28. aprila.

“Novosti” dodaju da će među Štajnmajerovim porukama srpskom državnom vrhu ovog puta preovlađivati povoljne vesti iz Berlina, koji drži ključ za otvaranje prvih poglavlja.

On će Beogradu preneti da će Nemačka glasati pozitivno za start pregovora, ali da je jun previše optimističan rok, jer je ostalo još nekoliko stvari koje treba završiti, piše beogradski dnevnik.

Berlin očekuje da Evropska komisija konačno aminuje akcione planove Srbije za poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, vladavini prava i bezbednosti, čija je treća verzija poslata u Brisel i upravo ovim poglavljima, uz kosovsko 35, na jesen bi trebalo da počnu pregovori, dodaju “Novosti”.

List još piše da će Nemačka tražiti da se u narednih nekoliko meseci “štiklira” još nekoliko stavki koje, prema stavu Berlina, proizilaze iz Briselskog sporazuma.

Prema informacijama lista, Štajnmajer će preneti i da Nemačka insistira da se do kraja istraži paljenje njihove ambasade u Beogradu 2008. i pronađu svi krivci, ali će naglasiti da je Berlin zadovoljan dosadašnjim postupanjima nadležnih oko ovog pitanja.

Praktično, kako preciziraju “Novosti”, Štajnmajerova poruka biće da to nije striktan uslov za “zeleno svetlo” Berlina za otvaranje poglavlja.

Tanjug

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.