Prva liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini od 1998. godine

June 10, 2021, 10:21 am
Liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini održana je danas prvi put od 1998. godine.

Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, prvi put od 1998. godine, u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine danas je služena liturgija, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kako je objavljeno na sajtu Eparhije, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Teodosije sa sveštenstvom i vernicima u nedovršenom hramu.

Nakon službe i rezanje slavskog kolača vladika Teodosije je rekao da je povod za današnje okupljanje u Prištini molitva i da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu.

– Ono što smo najbolje imali od srca, prinijeli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski žrtvenik – našu žrtvu prinesenu njemu. Današnji praznik jeste radost svih hrišćana – rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti, jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim Vaznesenju Hristovom: u Moskvi, Beogradu, Banjaluci, Visokim Dečanima, Prizrenu…

– Prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom, ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovdje služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo – rekao je episkop Teodosije.

On je istakao da je hram u Prištini svima nama podsticaj da se još više molimo da se hram dovrši i da poput Hrama Svetog Save u Beogradu bude ukras ovoga grada.

– Hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi. Da ovdje, sa ovog mjesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namjere imaju. Služenjem danas u ovom hramu mi svjedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svjedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg vječnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo sjeme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vjernicima – naveo je on.

Svetu liturgiju vladika je služio sa prištinskim sveštenikom protojerejem Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom jerejem Sašom Mitrovićem.

Slavski kolač, za ovu priliku, pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.

Crkva u centru Prištine građena je devedesetih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. Britanske snage Kfora su potom preuzele obezbjeđenje objekta.

Sa povlačenjem Kfora u javnosti na Kosovu i Metohiji, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promijeni namjena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je riječ o crkvi iz doba Miloševićevog režima.

Eparhija raško-prizrenska, zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, uporna je u nastojanju da se ovaj hram, koji je građen isključivo trudom i ljubavlju vjernog naroda, što prije završi i stavi u bogoslužbenu upotrebu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *