TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prva kineska svemirska stanica uskoro pada na Zemlju

Prva kineska svemirska stanica uskoro pada na Zemlju

Prva kineska svemirska stanica će uskoro pasti na Zamlju, ali nije poznato precizno kada i gdje će se to dogoditi.

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 nekontrolisano ulazi u atmosferu Zamlje, a situaciju prati Evropska svemirska agencija (ESA). Danas je saopćeno da će svemirska stanica pasti sjevernije od 43 stepena sjeverno ili južnije od 43 stepena južno, ačoo zbog ugla pod kojim pada, Tiangong-1 će vjerovatno pasti bliže maksimumu ili minimumu nego na ekvator. Pad se očekuje između 29. marta i 9. aprila, ali je prema riječima stručnjaka iz ESA-e to veoma varijabilno.

Nekontrolisani pad baš i nije dio plana za Tiangong-1, koji je lansiran u septembru 2011. godine te primio dvije posade tokom svog života. Sve letjelice u niskoj orbiti Zemlje, bez obzira da li se radi o satelitima i Međunarodnoj svemirskoj stanici, pod utjecajem su atmosfere Zemlje te povremeno moraju prilagođavati svoje orbite kako bi se spriječilo propadanje.

Problem je u tome što Tiangong-1 ne reaguje na komande još od marta 2016. godine. Ona je praktično “mrtva” u svemiru, odnosno u orbiti gdje blago propada, što znači da Kina ne može “narediti” stanici da se vrati na zemlju i sagori iznad nenaseljenih dijelova Pacifika.

ESA ističe da će imati malo vremena jer će dan prije ulaska u stanice u atmosferu imati određene podatke o njenom padu, ali ne precizne. Veći dio svemirske stanice će sagorjeti u atmosferi, ali će neki dijelovi preživjeti i pasti na površinu. Iz ESA-e poručuju da u historiji svemirskih letova nije bilo žrtava nakon pada ostataka, tako da će se ta tradicija vjerovatno nastaviti. Ipak, situacija se za svaki slučaj pomno prati.

Komentarišite

Your email address will not be published.