TV K3

android aplikacija

instaliraj

Protest nezadovoljnih boraca Srpske

Ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske jutros su se okupili bivši borci i nezadovoljni građani izražavajući protivljenje zakonu koji je predložio predsjednik Srpske Milorad Dodik, po kojem bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate u Republici Srpskoj, odnosno oko 1.200 KM, imali poslanici prvog saziva Skupštine Republike Srpske.

Protest nezadovoljnih boraca Srpske

Uoči sjednice parlamenta Republike Srpske, njih stotinjak je ukazalo da su protiv izdvajanja iz  budžeta za te namjene godišnje oko 2,5 miliona KM, dok istovremeno oni primaju 10 puta manji godišnji borački dodatak.

Blokirali su i saobraćaj ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske, izražavajući i na taj način protivljenje usvajanju Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991.- 1996. godine, koji je prijedložio predsjednik Srpske.

Jedan od učesnika protesta Lazo Adžić kaže da, dok je “on bio za vrijeme rata u rovu, Momčilo Krajišnik je bio u kabinetu, spavao u toplom krevetu i jeo pečenje svaki dan“.

I Vaso Gvero pita zašto su se borili bivši borci Republike Srpske kada dobijaju 69 KM maraka boračkog dodatka.

-Neka nam ni to ne daju. Ovo je ionako država rukovodilaca, Vlade i Skupštine, a ne građana. A zašto smo se mi borili – rekao je razočarano Vaso Gvero.

Pored njega skupu je prisutvovao i Tihomir Gligorić.

Na okupljanje ih je pozvao predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić, koji je rekao da su borci najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, ali da su na margini društva, obespravljeni i socijalno nezbrinuti.

-Tih 2,5 miliona KM, za koje Dodik smatra da treba dati prvom sazivu Narodne skupštine Srpske, treba da se preusmjeri na zapošljavanje boraca i svih građana Republike Srpske – rekao je Prelić ističuću da pojedinici iz prvog saziva parlamenta Republike Srpske “treba da odgovaraju zbog ratnog profiterstva”.

Najavio je da će uslijediti i druge mjere protiv ovog zakona.

Inače, početak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je i ovaj zakon pomjeren za 11 sati.

Dodik: Stvaraocima solidarnih 800 KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će biti usvojen zakon o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine, s tim da bi poslanicima prvog saziva Narodne skupštine mjesečna primanja bila 800 KM.

Dodik je istakao da je to fer prema ljudima koji su u političkom smislu poveli srpski narod 1991. godine.

“Moj prijedlog će biti da se primanja svedu na prosječnu platu, a to je 800 KM, i da ta primanja nemaju nasljednog reda, odnosno da se primaju samo za života korisnika”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će predložiti da se za ta primanja ne izdvajaju nova sredstva nego da se postojećoj poslaničkoj strukturi za taj iznos umanje primanja i da se to plati kroz neku vrstu solidarnosti.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.