TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prošao rok za plaćanje otkupnine

Rok koji su militanti iz "Islamske države" dali za plaćanje otkupnine za dvojicu japanskih talaca prošao je danas, a za sada nema informacija o sudbini zarobljenika.

Prošao rok za plaćanje otkupnine

Japanska vlada saopštila je da je situacija “ekstremno ozbiljna”, a majka jednog od talaca, koji je novinar, uputila je apel za njegovo puštanje.

“Islamska država” saopštila je da će “uskoro” objaviti saopštenje o dvojici japanskih talaca, prenio je Si-En-En.

Premijer Šinzo Abe izjavio je ranije da je očuvanje života dvojice muškaraca prioritet, ali da Japan neće popustiti pred terorizmom.

Muškarac naoružan nožem i obučen u crnu odjeću zatražio je u video snimku objavljenom prije četiri dana otkupninu od 200 miliona dolara u roku od 72 časa. Taoci su na snimku klečali pred njim.

“Moj sin Kendži nije neprijatalj naroda islamske vjere. Molim se kao majka za njegovo oslobađanje”, rekla je na konferenciji za novinare majka novinara Kendžija Gotoa, Juniko Išido. Drugi talac je Haruna Jukava.

Ona je rekla da bi, kada bi mogla, ponudila svoj život za puštanje svog sina i da bi to bila mala žrtva.

“On je samo otišao da spase svog prijatelja. Uvijek se brinuo za slabije, uvijek je pomagao djeci slabijoj od sebe”, dodala je ona.

Abe je naredio vladi da uloži sve napore da bi se osiguralo bezbjedno oslobađanje talaca, poslije čega su japanske diplomate pokrenule intenzivne aktivnosti.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.