TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pronađeni ostaci praistorijske zajednice iz bronzanog doba

Britanski arheolozi su na teritoriji močvara Kembridža, na ivici kamenoloma odakle se vadi glina, pronašli ostatke praistorijske zajednice iz bronzanog doba stare oko 3.000 godina, a lokacija nalazišta nazvana je "Must Farm".

Pronađeni ostaci praistorijske zajednice iz bronzanog doba

Smatra se da je na tom nalazištu živjela zajednica od oko 30 ljudi koji su boravili u devet ili deset drvenih, okruglih kuća od bagrema, trske i drveta, podignutih na stubovima iznad vode, koja je nestala sa lica zemlje, po svemu sudeći, zbog požara, za koji početna istraživanja pokazuju da je namjerno izazvan, prenosi Si-En-En.

Kako se navodi, nalazište je poznato i kao “Britanska Pompeja” po gradu koji je spalila vulkanska erupcija i koji je, očigledno, doživio istu sudbinu kao i ta zajednica bronzanog doba.

Od septembra prošle godine, iz dana u dan, nekoliko metara ispod nivoa mora, radilo se na iskopavanju i proučavanju nevjerovatnih nalaza, uključujući keramiku, tekstil (oko 80 komada, uključujući i platna), perle sa ogrlica (od stakla, ambera i dzeta), otisci stopala, metalno oruđe, životinjske kosti i izgorjele drvene grede, oko 4.000 komada.

Rukovodilac lokacije iskopavanja Mark Najt iz Arheološke jedinice Kembridž ističe kako se nedavo otkriveni predmeti još uvijek mikroskopski ispituju.

Inače, interesovanje za ovo mjesto raslo je još od 1999. godine kada je primijećeno kako drveni stubovi vire iz gline, a 2004. i 2006. obilježili su procesi suđenja za iskopavanje i otkriće mača iz bronzanog doba.

Međutim, iako je sve to bilo obećavajuće, tada još niko nije shvatao na šta su tačno naišli, sve do sada.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.