TV K3

android aplikacija

instaliraj

Promovisan drugi dio trilogije “Solunska 28” Neleta Karajlića

Promovisan drugi dio trilogije “Solunska 28” Neleta Karajlića
Knjige “Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji” Neleta Karajlića, posvećena ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću tokom njemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu, večeras je promovisana u Beogradu.

To djelo, koje predstavlja drugi dio trilogije “Solunska 28”, objavila je beogradska izdavačka kuća “Laguna” dok je predstavljanje knjige u Studentskom kulturnom centru privuklo mnogobrojne poštovaoce autorovog književnog rada.

Karajlić je rekao Srni da nova knjiga predstavlja “nastavak sage o jednoj kući u jednom gradu kroz 20. vijek”.

– Ona obuhvata drugu generaciju porodice Јanković koja je uspjela da se skući na tom mjestu, a koju je kao i prvu generaciju sačekao još jedan veliki svjetski rat – to je bio Drugi svjetski rat – naveo je on.

Karajlić je uoči promocije rekao i da se glavna dešavanja u tom djelu, uglavnom, odnose na Beograd u toku njemačke okupacije od 1941. godine do 1944. godine.

– Ono što je meni bilo najzanimljivije jeste da u tom groznom, stravičnom periodu koji je jedan od najtežih perioda u istoriji Beograda, proniknem u ljudske duše, da vidim na koji način ljudi funkcionišu u takvim, vanrednim uslovima -rekao je on.

Direktor “Lagune” Dejan Papić istakao je da je riječ o izuzetnom djelu u kome je autor,kako je naveo, dokazao koliki je talenat za književnost.

Prema njegovim riječima, “Laguna” je, kada joj je bio ponuđen rukopis te knjige za objavljivanje, shvatila o čemu se radi.

– Kao da ste dobili premiju na lutriji, ali tek kada počnete da je čitate vidite koliko iznosi – rekao je Papić.

Profesor beogradskog Filološkog fakulteta Tanja Popović rekla je da kada uzmete tu knjigu u ruke i počene da je čitate “prosto ne možete da je ostavite”.

Nenad Јanković, poznat kao Nele Karajlić, rođen je u Sarajevu 11. decembra 1962. godine.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bio je poznat kao jedan od osnivača pokreta “Novi primitivizam”, pjevač grupe “Zabranjeno pušenje” i akter popularne “Top liste nadrealista”.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.