Probosanske stranke bojkotuju ponovljene izbore u Srebrenici

February 15, 2021, 2:59 pm

Probosanski blok u Srebrenici bojkotovat će ponovljene izbore u ovom gradu koji bi se trebali održati 21. februara zbog činjenice da je CIK donio, po Bošnjake, nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo sa redovnih biračkih mjesta.

Ovo je za Klix.ba potvrdio predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović.

“Još analiziramo sve ono što je pred nama i sve prednosti i mane takve odluke. Međutim, odlučili smo da bojkotujemo izbore. Konsultirali smo se sa svim probosanskim strankama u BiH. Zaključak je da su probosanske stranke u startu zakinute za hiljadu glasova ukoliko uđemo u ponovljeni izborni proces.

Naveo je da je nepravedno da se poništenje izbora u Srebrenici desilo samo na redovnim biračkim mjestima.

“Imali smo jako puno dokaza da se ponište glasovi i putem pošte jer imamo potvrde poštanskih operatera da je izborni materijal kasnio 25 do 26 dana. Imamo i neke slučajeve u prekookeanskim zemljama gdje su bh. državljani dobili izborni materijal nakon izbora”, dodaje Ahmetović.

Ahmetović je podcrtao da je jedino rješenje za Srebrenicu da se raspišu kompletni novi izbori i da je to ono na čemu probosanske stranke u ovom gradu inzistiraju.

“To bi bilo jedino pravedno. Mi ćemo uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i ona bi mogla oboriti kompletan izborni proces u Srebrenici. Izabrali smo i advokata to je prof. Nadim Ademović. Imate situaciju u Bratuncu, Foči, Višegradu, Vlasenici, gdje su Bošnjaci izašli na izbore, ali ih nema u rukovodstvu ni Skupštine ni zamjenika načelnika što je bila praksa i zakonska obaveza u prethodnom periodu.

Naglasio je da neće dopustiti da Bošnjake u Srebrenici dočeka isti scenarij.

“Da u naredne četiri godine neće biti nikoga nigdje, bez obzira što imate svoje odbornike us skupštini Općine Srebrenica. To je posljednja faza da se Bošnjaci izbrišu iz političkog života u RS-u. Mi to nećemo dozvoliti po cijenu da imamo paralelne institucije ovdje. Institucije koje bi se brinule o Bošnjacima”, zaključuje Ahmetović.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.