Prnjavor: Uzgoj lipicanaca sa “Vučijaka” kandidovan na UNESKO-vu listu (VIDEO)

November 25, 2021, 1:37 pm

„Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj“ naziv je izložbe koja je otvorena u prnjavorskom Centru za kulturu. Na izložbi su predstavljene fotografije i razni eksponati vezani za  lipicanere, rasu konja je  jedinstvena na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru.

Izložba fotografija lipicanaca i eksponata vezanih za uzgoj konja dio je projekata kojim se sve države koje imaju uzgajivačnice lipicanera učestvuju u zajedničkoj nominaciji upisa ove rase konja na UNESKO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Prnjavorska ergela nadaleko je poznata po uzgoju rase konja koja je jedninstvana na Balkanu, i svakako zaslužuje da bude registrovana u svjetsku nematerijalanu baštinu. Autori izložbe su Miljan Erbez, Vladimir Đukanović i Saša Dragičević.

“Kako mi imamo ergelu u Prnjavoru, Muzej Republike Srpske je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom prosvjete i kulture ušao u proces nominacije. Izložba je promotivnog karaktera da prikažemo projekat i sve što smo uradili po tom pitanju”, rekao je Đukanović.

U nominaciju lipicanaca sa područja Republike Srpske u nematerijalnu baštinu, uključeni su i Minstarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede kao i Ministrstvo prosvjete i kulture RS.

“Sve naše aktivnosti su u sadejstvu sa lokalnom zajednicom i ostalim institucijama koje imaju za cilj da unapređuju i razvijaju stočarsku proizvodnju, u konkretnom slučaju konjarstvo. Ergela je zaslužila da se njen konačan status definiše kroz veći finansijski okvir što očekujemo da će se desiti tokom 2022. ili 2023. godine”, rekao je Stojanović.

Izložbu su posjetili predstavnici javnog života, a među njima je bilo istaknutih zvaničnika.

Izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj” će do 1. decembra biti postavljena u prostorijama Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju od 7.00 do 15.00 časova radnim danima uz besplatan ulaz.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *