Prnjavor: Tri dana do vašara, pripreme uveliko traju

August 15, 2017, 12:27 pm

Do tradicionalnog prnjavorskog preobraženjskog vašara ostala su još tri dana. Na lokaciji stočne pijace na kojoj se vašar održava pripreme su u punom jeku.

Najkomplikovanije i najatraktivnije zabave već su tu. Poput zida smrti ili kamikaze, bez kojih bi bilo koji vašar bio manje zanimljiv.

– Došli smo malo ranije, jer treba dosta vremena da se ovo postavi. Konstrukcija je ostavljea, još treba postaviti reklame, sajle, provjeriti motore, točkove, gume, da vozači obave probu – kaže Dražen Grbić, vozač “Zida smrti”

Uprkos riziku, Dražen se ovim bavi već 25 godina, svake godine od maja do kraja septembra. Zid smrt, kaže, u Prnjavor dolazi već pola vijeka. Dražen ga je naslijedio od svog pokojnog punca. I staro i mlado voli ovu opasnu, ali nadasve zanimljivu zabavu.

– Nemože svako to da radi. Velike su sile unutra za organizam, srce, pluća… Rizično je. Bilo jet u i padova i povreda, najviše kad se čovjek uči. Nekad može da se desi ljudski faktir, nekad mašina – priča Dražen, dodajući da su, uprkos opasnostim, egzibiceije na “zidu smrti” bile i ostale atrakcija.

“Zid smrti” je takav, i prije pedeset – sto godina uvijek je bio posjećen.

– Nadam se da će i u budućnosti, bez obzira na sve ove nove mašine sa hidraulikom – kaže Dražen Grbić, vozač “Zida smrti”.

Na prnjavorskom vašaru i ove godine učestvuje porodica Jotići sa „tvisterom“, namjenjenim za zabavu i djece i odraslh.

– Moj svekar se ovim bavi već 30 godina. Svake godine smo ovdje. Ove godine očekujemo veću posjetu, nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i narod posjetiti – kaže Ranka Jotić.

Velikoj posjeti nadaju se i u Komunalnom preduzeću „Park“ Prnjavor, koji izdaju vašarske placeve pod zakup. Da bi ga omasovili, na prijedlog opštine Prnjavor, Nadzorni odbor KP „Park“ smanjilo je cijenu zakupa.

– Ove godine zakupnine su pedeset odsto jeftinije. Što je prošle godine bilo deset maraka po metru kvadratnom, ove godine je pet maraka. To smo uradili s ciljem da pokušamo da omasovimo prnjavorski vašar i da ga vratimo na grane na kojima je nekada bio u cijeloj našoj regiji – kaže Željko Petrović, predsjednik Nadzornog odbora KP „Park“ Prnjavor.

U KP „Park“ kažu da su vašardžije zainteresovani za zakup, te da ih manje cijene raduju. Jer, jedan je prnjavorski vašar sa tradicijom preko jednog vijeka, koji tokom tri dana 18, 19. i 20. avgusta posjeti na hiljade ljudi.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *