TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor traži 500.000 evra poreza na dobitnu loto kombinaciju (VIDEO)

Prnjavor traži 500.000 evra poreza na dobitnu loto kombinaciju (VIDEO)

Loto dobitak od 1.650 000 evra, koji je izvučen 20. septembra zahvaljujući uplati od šest evra u Prnjavoru, mogao bi nenadano da odriješi kesu u “sestrinskim” lutrijama – Republike Srpske i Srbije.

Kako Novosti saznaju, riječ je o zahtjevu, tačnije odlučnosti opštinskog vrha Prnjavora da se toj lokalnoj zajednici na ime poreza za glavni dobitak i uplaćenog tiketa na njenom području, isplati gotovo 500.000 evra, odnosno milion KM.

“U 75 kolu Lota izvučena je sedmica i ono što smo imali informaciju da je mjesto uplate sigurno u Prnjavoru, ali da je i dobitinik iz Prnjavora. Prema poreskim zakonima, odnosno Zakonima o budžetskom sistemu RS i Zakona o igrama na sreću RS i prema pravilima koji su objavljeni na njihovim zvaničnim internet stranicama, porez od ovog dobitka pripada prije svega tamo gdje je dobitnik. Ako je on iz Prnjavora, onda opštini Prnjavor pripada iznos od 954 818 KM, a ukoliko je dobitnik iz neke druge lokalne zajednice, onda nekoj drugoj lokalnoj zajednici u RS pripada ovaj iznos novca. Ukoliko je dobitnik iz inostranstva, odnosno strani državljanin onda porez pripada opštini po mjestu uplate, a to je opet Prnjavor”, kaže Tomaš.

Iako je Tomaš kategoričan, lutrija RS u saopštenju tvrdi da dobitnik nema prebivalište u Prnjavoru. Samim tim, ova loklana zajednica nema pravo na isplatu porez.

“Ono što smo uvjereni, jer smo razgovarali sa ljudima i u Lutriji RS i u Republičkoj upravi za igre na sreću, oni su nam nezvanično i priznali da su ljudi zaista iz Prnjavora, ali su i priznali da postoji sporazum između Lutrije RS i Srbije, prema kojem oni već 14 godina rade”, dodaje Tomaš.

Kakva god pravila bila, načelnik najavljuje da će ukoliko Lutrija RS dobrovoljno ne uplati porez opštini Prnjavor, uz alarmiranje tužilaštva i policije, potegnuti krivične prijave protiv “Lutrije RS”. A, sve u namjeri da i po sedmi put, koliko je do sada bilo glavnih dobitaka u RS, milionske pare na nezakonit način ne bi “odlepršale” iz Srpske.

U suprotnom Opština Prnjavor će, uz alarmiranje tužilaštva i policije, potegnuti krivične prijave protiv “Lutrije RS”. A, sve u namjeri da i po sedmi put, koliko je do sada bilo glavnih dobitaka u RS, milionske pare na nezakonit i volšeban način ne bi “odlepršale” iz Srpske.

Čelni čovjek prnjavorske opštine pojašnjava da se i na zvaničnoj stranici “Lutrije RS” navodi u članu 1. Pravila igre na sreću loto igru organizuju: “Državna lutrija Srbije” d.o.o. Beograd na teritoriji Srbije i “Lutrija RS” a.d. Banjaluka, na teritoriji regulisane zakonom RS.

Tomaš ističe da se u članu 22. stav 4 navodi: “Dobitak ‘sedmica’ i ‘sedmica plus’ isplaćuju se u sjedištu priređivača.” Dakle, svaki priređivač na svojoj teritoriji.

“Lutrija RS je po zakonu od 20. septembra imala rok od mjesec dana da dobitniku isplati dobitak, a nakon toga isto toliko da podnese poresku prijavu, po kojoj bi Opštini Prnjavor trebalo da bude isplaćen porez od 954 818 KM”, navodi Tomaš.

Novosti saznaju da su u “Lutriji RS” bukvalno bili začuđeni i zgranuti kada je na njihova vrata zakucala delegacija Prnjavora. Jer, nijedan do sada od ukupno šest dobitnika lokalnih zajednica iz RS, ni marke nije dobila prihoda od poreza na glavni dobitak.

Članovi prnjavorske delegacije su potvrdili da su se u “Lutriji RS” bukvalno uhvatili za glavu, u sudaru sa njihovom odlučnošću. Nezvanično su obrazložili da su “nekakvim ugovorom ili sporazumom sa ‘Lutrijom Srbije’ udesili da se u njenu kasu slije prihod od poreza glavnog dobitka u Srpskoj”.

“Taj navodni ugovor ili sporazum nisu nam stavili na uvid. Međutim, i laiku je jasno da nikakav ugovor ni sporazum ne mogu biti jači od zakona”, odučan je Tomaš.

Poštovati zakone RS

Postavlja se pitanje kako, na osnovu čega i kome su u Srbiji isplaćivali porez na glavni dobitak u RS. Na osnovu nekakvog ugovora ili sporazuma?! Ta saglasnost ne može biti jača od važećeg zakona.

“Već smo angažovali tim stručnjaka koji će stvar isterati načistac. Zakon RS je na našoj strani i on se mora poštovati”, kategoričan je Tomaš.

Misterija

Misteriozni dobitnik “sedmice” u Prnjavoru još nije izašao iz ilegale. Gotovo dva mjeseca on je skriven od očiju javnosti, a spekulisalo se da milionsku nagradu, zapravo, “niko nije ni dobio”. Međutim, “Državna lutrija Srbije” i “Lutrija RS” zvanično su saopštile da je za 75. kolo glavni dobitak dobio srećnik, koji je uplatio kombinaciju u Prnjavoru.

Izvor: Novosti.rs/TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.