TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Služen parastos povodom dana RVI RS

Prnjavor: Služen parastos povodom dana RVI RS

U Prnjavoru je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske, a tim povodom služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata. Obiležavanju dana Udruženja ratnih vojnih invalida prisustvovao je i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Obilježavanje Dana ratnih vojnih invalida počelo je svečanom sjednicom u Sali skupštine opštine Prnjavor, kojoj su prisustvovali predstavnici grada kao i članovi Udruženja, među njima i Nedo Blagojević.

10 septembar kao Dan ratnih vojnih invalida ustanovljen je 2017. godine jednoglasnom odlukom na Skupštini ovog saveza. Do tada su ratni vojni invalidi ovaj dan obilježavali 3. decembra.

“To je dan kada bude odata počast poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, položeni vijenci, i to trebamo omasoviti, da što veći broj ljudi bude prisutan. To je vid poštovanja prema ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela za odbranu Republike Srpske”, rekao je Vrhovac.

Obiležavanju Dana ratnih vojnih invalida prisustvovao je i ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović. Naglasio je da su lica sa invaliditetom jedna od najosjetljivijih kategorija u svakom društvu.

“Najveći je broj osoba sa invaliditetom nižih kategorija, pogotovo posljednje četiri kategorije – sedma, osma, deveta i deseta, koje čine duplo veći broj nego prvih šest. U posljednje vrijeme smo učinili da najteži vojni invalidi, amputirci i paraplegičari imaju obezbijeđenu banjsku rehabilitaciju svake godine, što ranije nije bilo”, rekao je Milunović.

Milunović je naglasio da je mnogim zakonskim rješenjima došlo do poboljšanja položaja ratnih vojnih invalida, te da je Ministarstvo svaki put činilo korak naprijed. Podsjetio je da su ratni vojni invalidi u Republici Srpskoj svrstani u 10 kategorija, a da ih ukupno u evidenciji sada ima 31.834.

Ovo je druga godina kako RVI 10. septembra obilježavaju svoj dan. Tim povodom položeni su vijenci na spomen – obilježje kod “Pet lampi”.

Cvijeće su položili ministar rada i boračko invalidske zaštite, predstavnici opštine, KSS i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida.

Izvor: TV K3 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.