Prnjavor- Ovce Sime Vukasovića na Maćinom Brdu (VIDEO)

Prnjavor- Ovce Sime Vukasovića na Maćinom Brdu (VIDEO)

Na Maćinom Brdu kod Prnjavora, Simo i Jovanka Vukasović uzgajaju ovce od 1995. godine od kada su u Prnjavor izbjegli iz Okučana u Hrvatskoj. Njihovo stado trenutno broji oko 120-130 ovaca a ovčarstvom su se bavili i u rodnim Okučanima još od kraja 70-ih godina.

Simo i Jovanka Vukasović izbjegli su 1995. godine iz Okučana i došli u Prnjavor. Nastanili su se na Maćinom Brdu gdje su tada u nedostatku posla kupili stado ovaca na Manjači i nastavili da se bave ovim poslom jer su i prije rata u Okučanima imali ovce.

Stado Vukasović sada broji oko 120-130 ovaca a imaju u planu da ih bude oko 150. Kažu da je u odnosu na Slavoniju ovdje drugačije tlo za uzgoj ovaca jer je više kiselo što može uzrokovati metilj kod ovaca.

S obzirom na velike vrućine proteklih dana i temperature od gotovo 40 stepeni, problema sa vodom za napajanje ovaca za sada nisu imali.

Simo i Jovanka su 1961. godište a Simo kaže da ima iskustvo od preko 40 godina u čuvanju ovaca a najviše mu kaže pomažu dva vjerna pomoćnika.

Cijena jagnjadi na tržištu je 5 maraka po kilogramu dok su velike ovce i ovnovi po 4 marke.

Jagnjenje ovaca trajalo je od januara do marta kaže Jovanka.

Ovce Vukasoviću nisu imale ni nekih težih zdravstvenih problema. Vakcinišu se po potrebi ili im se eventualno da lijek protiv metilja kaže Simo.

Simo ističe da svim srcem voli ovaj posao i da mu je to u krvi.

U domaćinstvu Vukasovića, pored Sime i Jovanke tu su još sin i snaha i unuka. Jovanka dodaje da mlađi i nisu naročito zainteresovani za čuvanje ovaca.

Simo kaže da se od ovoga ne može obogatiti ali se može lijepo živjeti.

Područje opštine Prnjavor i nije naročito prepoznatljivo kao ovčarski kraj ali postoji znatan broj ljudi koji se bave ovim poslom. Na svu sreću lokalni uzgajivači ovaca nisu imali većih problema sa vodom zbog velikih vrućina, kao recimo pojedina sela oko Banjaluke gdje mještani kažu da u pojedinim krajevima u sušnom periodu vode nema i po mjesec dana pa se moraju dovoziti cisterne.

TV K3

Komentarišite

Your email address will not be published.