TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Održana promocija projekta “Dušu nisu ubili”

Prnjavor: Održana promocija projekta “Dušu nisu ubili”

Promocija projekta “Dušu nisu ubili”, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja, autorke Mire Lolić Močević i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku”, čiji je autor istoričar Draga Mastilović, održana je sinoć u Narodnoj bibiloteci u Prnjavoru.

Promocijom u Prnjavoru želimo i ovdje ostaviti trag o našem nezaboravu. Ono što se dešavalo srpskim civilima u 20. vijeku mi ne smijemo zaboraviti, istakla je autor knjige i dokumentarnog filma “Dušu nisu ubili” Mira Lolić Močević. Šest naučnih radnika koji su govorili u ovom projektu su rekli da nažalost nema takvog naroda koji je na kućnim pragovima stradavao u tri rata.

„Ovom promocijom želimo da ostavimo traga u našem nezaboravu, u onom što se dešavalo Srbima, srpskim civilima u BiH u 20. vijeku. Šest naučnih radnika koji su govorili u ovom projektu su rekli da nažalost nema takvog naroda koji je na kućnim pragovima stradavao u tri rata. Zajednički imenitelj za 59 ljudi koji su svjedočili o stradanju jeste da su oni i njihove porodice u tri rata stradavali kao civili“ , kaže Lolić Močević.

Ono što je najbolnije u stradanju jesu načini na koji su Srbi stradali, navela je Močevićeva. Ističe da normalan čovjek ne može ostati ravnodušan kada su u pitanju stradanja djece.

„Činjenica da je neko mogao da siluje djevojčicu od 9,5 godina i da na kraju za to ne odgovara je strašno. Ne znam kako bi opisala taj čin da je neko mogao da raspori i zakolje trudnu ženu, da iz stomaka izvadi i zakolje i njenog sina, a kćerku udari po glavi. Nije bilo milosti za srpsku djecu“ , kaže Močevićeva.

Močevićeva napominje da srpski narod u BiH nema pravo na zaborav.

Promocija projekta  “Dušu nisu ubili” održana je u organizaciji  Narodne biblioteke Prnjavor. Direktorica ove ustanove, Dragana Marinković zahvalila se Miri na dolasku u Prnjavor i istakla da se nada da je večerašnji događaj bacio svjetlo na mnoge događaje koji su zapostavljani i nepravedno zaboravljani.

Izvor: TV K3

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.