Prnjavor – Održan Osmi Festival nacionalnih manjina

September 17, 2017, 1:26 pm

Ukrajinci, Slovaci, Poljaci, Česi i Italijani, samo su neki od oko deset nacionalnih manjina koje žive u Prnjavoru, gradu koga još zovu i Mala Evropa.  Prvi put na festivalu u Prnjavoru učestvovalo je i Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Lovćen” iz Banjaluke.

Predsjednik Udruženja Petar Martinović podsjetio je da ovo udruženje postoji tri godine i da je za to vrijeme učestvovalo na festivalima nacionalnih manjina u Banjaluci.

“U Prnjavoru smo prvi put. Predstavljamo se recitacijom ‘Guslama kroz život’ , monodramom i nastupom guslara. Na nacionalnom štandu smo postavili neke od specijaliteta kao što su pršut, uštipci i sir iz mijeha”, rekao je Matrinović.

Na festivalu su se predstavili i makedinci. Svojim djelovanjem u društvu u Banjaluci, nastoje očuvati, prije svega, makedonski jezik, pjesma, kultura i kuhinja. Njihov  specijalitet ‘Tavče gravče’ je nadaleko poznat.

“Naš specijalitet ‘Tavče gravče’ je nadaleko poznat. Za ovu priliku pripremili smo ajvar i pinđur, i prvi put u Prnjavor smo donijeli rižu pripremljenu na tradicionalni makedonski način”, rekao je predsjednik Kulturnog društva Makedonaca “Vardar” iz Banjaluke Zoran Mitrovski

Brojne poslastice – štrudle i kolače od oraha i maka, kolače od rogača i mrkve, knedle od šljiva, medenjake, medene pite, predstavili su i Česi, kojih danas u druženju ima oko 50.

“Trudimo se da što je moguće više očuvamo tradiciju. Mladi naraštaji, nažalost, nisu toliko vezani za porijeklo kao starije generacije, ali nastojimo da i oni zavole našu kulturu i običaje i osjete taj nacionalni duh”, rekla je Zdenka Hajek, predsjednik Udruženja Čeha iz Prnjavora.

Predsjednik opštinskog Saveza nacionalnih manjina Franjo Rover rekao je da se festival organizuje u saradnji sa republičkim Savezom, te da se prvi put u Prnjavoru predstavlja devet nacionalnih manjina.

“Od Prnjavora krećemo, naredni vikend smo u Prijedoru, a nakon toga u Banjaluci i Gradišci. Cilj nam je da se javnosti predstavi što više nacionalnih manjina, da pokažu svoju tradiciju, pjesmu i igre”, precizirao je Rover.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić otvarajući Festival rekao je da nacionalne manjine u Srpskoj imaju punu podršku Vlade o čemu svjedoči i to što je Savez nacionalnih manjina uvršten u udruženja od opšteg interesa.

ПРЊАВОР, 16. СЕПTЕМБРА /СРНА/ – Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је вечерас да националне мањине у Српској имају пуну подршку Владе о чему свједочи и то што је Савез националних мањина уврштен у удружења од општег интереса.

“ Podrška je izražena i kroz projekte koje Savez nacionalnih manjina realizuje u saradnji sa raznim ministarstvima”, naveo je Klokić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se ova opština ponosi činjenicom što na njenoj teritoriji živi veliki broj različitih naroda i narodnosti.

“Siguran sam da će tako ostati, i da ćemo iz godine u godinu imati sve bolji i brojniji festival”, dodao je Tomaš.

Organizator festivala u Prnjvoru je Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor, pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

 

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *