Prnjavor: Obilježen Svjetski dan borbe protiv osteoporoze

October 20, 2017, 3:34 pm

Ljekari prnjavorskog Doma zdravlja obilježili su danas Svjetski dan borbe protiv osteoporoze, dijeleći letke i savjete sugrađanima na gradskom trgu u Prnjavoru.

Osteoporoza je bolest modernog doba koja zahvata uglavnom stariju populaciju i procentualno više žene nego muškarce.

Uzrok osteoporoze još nije sasvim poznat ali se vezuje za smanjeno lučenje hormona estrogena i testosterona, što dovodi do smanjenja koštane mase usled čega kosti postaju podložne lakom lomljenju, kaže doktor porodične medicine Doma zdravlja Prnjavor, Nina Đurić.

Dodaje da pacijentima nastoje predočiti metode prevencije osteoporoze koje se očituju u fizičkoj aktivnosti i promjenama u načinu života i ishrane.

“Sa osteoporozom su često povezani prelomi kostiju, prije svega prelomi kičmenih pršljenova, kuka i butne kosti. Kod ove bolesti važne su mjere prevencije od kojih je najvažnija fizička aktivost, šetnja ili bavljenja sportom, ishrana bogata namirnicama koje sadrže kalcijum i vitamin D, te promjena životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumiranja alkohola”, navela je Đurićeva.

Đurić napominje da Dom zdravlja Prnjavor vrši registraciju pacijenata do 31. decembra 2017. godine gdje pružaju usluge iz oblasti porodične medicine uz nove konsultativno specijalističke preglede.

 

(TV K3)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *