Prnjavor: Dan ustanka borbe protiv fašizma obilježen u Prosjeku – 80 godina od pobune naroda (FOTO/VIDEO)

July 27, 2021, 12:41 pm

Dan ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas i u selu Prosjek kod Prnjavora. Ispred spomenika, sagrađenom 1984.godine, položeni su vijenci i odata počast za 42 stradalnikа. Na ovu značajnu godišnjicu poštovaoci narodno-oslobodilačlke borbe posjetili su na žrtvu koju su prije 80 godina dali borci protiv okupatora.

Devedesetdvogodišnji Slavko Pajić, brat od nastradalog borca Narodno-oslobodilačke rata Petra Pajića, koji je 1945.godine dao život u borbi protiv okupatora  sa sjetom se sjeća nesigurnih vremena prije 80 godina.

U pomen svih žrtava koje su ubili fašistu u Prosjeku ali i u Prjavoru, položeni su vijenci i cvijeće na pomen obilježju u ovom selu. Održan je i kratak istrijski čas, kako bi mještani i drugi poštovaoci NOR-a više saznali o hrabrom narodu ovog kraja koji se 27. jula 1941- pobunio protiv daleko jačeg neprijatelja.  Podsjećajući na ovaj važan istorijski datum, predsjednik prnjavorskog SUBNOR-a Rade Radonjić poručuje da tekovine antifašitičke borbe treba čuvati za nove generacije.

U ime značajnog datuma,  na kući na u kojoj je narod Prosjeka dogovrio početak borbe protiv okupatora,  postavljena je spomen ploča.

TVK3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *