TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor: Bjeloruskinja Marina Soboljeva prva do Časnog krsta (VIDEO)

Prnjavor: Bjeloruskinja Marina Soboljeva prva do Časnog krsta (VIDEO)

Obilježavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje tradicionalno je obilježeno i u Palačkovcima kod Prnjavora, a najbrža među 18 hrabrih plivača bila je Bjeloruskinja Marina Orozovic – Soboljeva.

Bogojavljenje je dan od posebnog značaja, a plivati u čast Hristovog krštenja je poseban osjećaj. Uprkos niskoj temperaturi na rijeci Ukrini u Donjim Palačkovcima kod Prnjavora plivalo je pet plivača više nego prethodne godine, ukupno njih 18. Među takmičarima su bile i dvije dame, od kojih je Bjeloruskinja Marina Soboljeva prva stigla do Časnog krsta. Iako u Prnjavoru živi više od 30 godina, Marini je ovo bio prvi put da učestvuje u ovom lijepom događaju. Kaže da joj se ostvarila želja i da je osjećaj prelijep.

“Prvi put plivam na Bogojavljenje i osjećaj je prelijep. Zahvalila bih se momcima koji su nam dali veliku prednost i priliku da jedna od nas dvije osvoji Časni krst”, rekla je Soboljeva.

U hladnu Ukrinu prvi put je ušla i Milka Žižak iz Naseobine Lišnja, kojoj je plivanje za Časni krst bila velika želja.

“Voda je bila dosta hladna, ali straha nije bilo. Nadam se da ću i naredne godine ponovo zaplivati na Bogojavljenje”, rekla je ona.

U Prnjavoru je uz hrabre plivače bio i načelnik opštine Darko Tomaš, koji je istakao da je ovo jedna od najljepših manifestacija.

“Ovo je jedna od najljepših manifestacija u našoj opštini. Čestitke mjesnom sveštenstvu za dobru organizaciju, ali i svim mladim ljudima koji su danas plivali”, naveo je Tomaš koga raduje što se svake godine povećava broj učesnika.

„Bogojavljenje je veliki praznik koji slave sve crkve Hristove”, rekao je sveštenik palačkovačke parohije Mićo Gojković koji je predvodio bogojavljensku molitvu i osveštao rijeku Ukrinu. On je podsjetio da se vjerni narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

“Poslednji put je to bilo 1956. godine, kada je litija predvođena tadašnjim sveštenikom Ilijom Rakićem od crkve izašla na lokaciju gdje se danas pliva”, podsjetio je Gojković.

Pobjednica je kao nagradu dobila ikonu i krst dar pravoslavne parohije palačkovačke, koja je organizator događaja, kao i dukat sa likom Svetog Jovana Krstitelja, poklon opštine Prnjavor. Svi plivači su, pored lijepe i nesvakidašnje uspomene dobili i zahvalnice za učešće.

TV K3

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.