Prnjavor: Berba krušaka na imanju Dragana Vrhovca u Mravici (FOTO, VIDEO)

August 17, 2017, 12:50 pm

Na porodičnom imanju porodice Vrhovac u Mravici kod Prnjavora danas je počela berba kruške. Proizvodi su dobrog kvaliteta, uprkos suši, koja je smanjila prinos, pa će i ove godine domaći proizvod naći svoj put do kupaca na lokalnom tržištu, kako je, inače, i zamišljeno ovo domaćinstvo – da domaći proizvod prodaje domaćem kupcu.

Voćnjak se prostire na 22 dunuma. Ima oko tri hiljade i 300 stabala viljamovke, sa oprašivačima „santa marijom“ i „fetelom“. U voćnjaku starom tek četiri godine očekuju oko 20 tona prinosa, uprkos vremenskim nepogodama koje su i ove godine mučile proizvođače.

– Ako uberemo tih 20 tona bićemo prilično zadovoljni. Naš plan je da ono što je u klasi prodamo na domaćem tržištu, u našim marketima i pijacama. Ostatak kruške ide u proizvodnju soka, da iscjedimo čisti, prirodni sok i da ga takav plasiramo na tržište.Koliko će ići u preradu, koliko u prodaju, odlučivaćemo u hodu – kaže proizvođač Dragan Vrhovac.

Iako je smanjila prinos, najbitnije je da suša nije narušila kvalitet proizvoda. Međutim, cijena još nije definisana. Zavisiće od tržišta, prinosa, ponude i potražnje.

– Od ove suše nije se moglo pobjeći. Prepolovila je rod. Kvalitet je ostao. Kruška je kvalitetna i puna šećera, ali zavisi šta će tržište napraviti. Realna cijena je jedna marka za kilogram kruške. Kad ćemo je prodati zavisi od cijene – kaže Vrhovac.

Vrhovci imaju sopstvenu hladnjaču za skladištenje tako da ni svježi prozvodi, ni sokovi neće biti ugroženi. Hladnjača je pravljena da zadovolji puni kapacitet voćnjaka, koji će puni rod postići za dvije do tri godine.

Cilj domaćinstva Vrhovac je da, boreći se prvenstveno kvalitetom, a onda i pristupačnom cijenom, svoj proizvod ustali na domaćim tezgama, među domaćim kupcima. Za sada su, kažu, zadovoljni poslom.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *