TV K3

android aplikacija

instaliraj

Princ Čarls dolazi u BiH

Princ Čarls dolazi u BiH

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH saopštila je da će princ od Velsa Čarls posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta.

– Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog veličanstva pomirenju na zapadnom Balkanu – saopšteno je.

Njegovo veličanstvo će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu.

U Sarajevu princ od Velsa će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog veličanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko veličanstvo će se upoznati s načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

Princ Čarls posjetit će, takođe, lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva.

– Susreće se s osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja. Osnovci iz različitih krajeva BiH predstaviće svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21. vijek” koji britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje – navedeno je u saopćenju.

Njegovo veličanstvo će se susresti s britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i UK.

Princ Čarls je posljednji put boravio u BiH 2007. godine.

Izvor: Avaz

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.