TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prijedlog na Havajima: Zabrana kupovine cigareta mlađima od 100 godina

Prijedlog na Havajima: Zabrana kupovine cigareta mlađima od 100 godina

Iako Havaji imaju jedan od najstrožijih zakona o prodaji cigareta na svijetu, u tekstu novog zakona poziva se na zabranu prodaje cigareta do 2024. godine jer zakonodavna vlast smatra da je cigareta najsmrtonosniji proizvod u istoriji čovječanstva.

Naime, vlasti na Havajima razmatraju mogućnost podizanja dobne granice osoba koje mogu kupovati cigarete do minimalnih stotinu godina što u principu znači zabrana prodaje cigareta do 2024. godine, piše Sky News, a prenosi Klix.ba.

Demokratski političar koji je ujedno i ljekar, Ričard Krejgen, vjeruje kako cigarete najsmrtonosniji proizvod u historiji čovječanstva.

“U osnovi imamo grupu koja je jako zavisna od cigareta i koja je na neki način zarobljena tom zavisnošću. Sve zbog duvanske industrije koja je proizvela cigarete znajući da su zarazne i smrtonosne”, rekao je Krejgen za novine Hawaii Tribune-Herald.

Prema sadašnjim zakonima, ljudi na Havajima moraju imati 21 godinu da bi kupili cigarete. Krejgen predlaže da se ta dob podigne na 30 godina do sljedeće godine, 40 u 2021., 50 u 2022. i 60 u 2023., dok bi dobna granica 2024. godine bila stotinu godina.

Krejgen koji je i bivši pušač kazao je kako država dužna da štiti zdravlje svojih građana, te da su cigarete opasnije i od samovoljnog uzimanja lijekova koji se izdaju na recept.

Inače, pušenje cigareta je vodeći uzrok bolesti i smrtnih slučajeva u SAD-u koji odnosi gotovo pola miliona života svake godine prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

(N.N)

Komentarišite

Your email address will not be published.