TV K3

android aplikacija

instaliraj

Preminuo glumac Piter Fonda

Preminuo glumac Piter Fonda

Američki glumac Piter Fonda preminuo je juče u 79. godini od raka pluća, prenijeli su svjetski mediji.

Piter Fonda dolazi iz glumačke porodice. Sin je holivudske legende Henrija Fonde, brat Džejn Fonda, a otac Bridžit Fonde. Dvaput je nominovan za Oskara.

Igrao je u više od 125 ostvarenja, a poznat je najprije po filmovima 1960-ih, u kojima je stekao reputaciju ikone kontrakulture. Nominaciju za Oskara zaslužio je za scenario za film “Goli u sedlu” (“Easyrider”, 1969), u kom je igrao jednu od glavnih uloga zajedno sa Denisom Hoperom, koji je režirao ovo kultno djelo.

Za Oskara je nominovan i nepunih 30 godina kasnije, ovaj put za ulogu u filmu “Ulijevo zlato” (“Ulee's Gold”) iz 1997. godine. Za ulogu u ovom filmu osvojio je “Zlatni globus”.

Gradeći likove nekonformista, i sam je u mladosti stekao reputaciju “problematičnog momka”, sličnog dugokosim motociklistima sklonih ekscesima i drogama iz filmova “Goli u sedlu” ili “Divlji anđeli” Rodžera Kormana, snimljenog dvije godine ranije.

Deceniju kasnije igrao je u brojnim akcionim filmovima, okušao se i kao reditelj, a napisao je i autobiografiju “Nemoj da kažeš tati” (1983).

Posljednjih godina u žižu javnosti dospio je kao žustri kritičar politike Donalda Trampa prema meksičkim imigrantima, snimajući filmove do posljednjih dana života.

Njegov posljednji film “The Last Full Measure” trebalo bi da bude premijerno prikazan tokom 2019. godine.

Srpska info

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.