Premijerka Cvijanović: Rezovi u javnom sektoru počeće već u januaru

December 31, 2014, 8:18 am

Ona je istakla da nije planirano otpuštanje radnika u javnoj upravi, ali će njihov broj biti smanjivan prirodnim odlivom, a biće zamrznuto zapošljavanje i ograničen fond plata.

“Namjera je da zadržimo dostignuti nivo davanja kada su u pitanju budžetski korisnici. Plate neće rasti, ali je cilj da se radi na poboljšanju materijalnog statusa penzionera”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o podsticaju razvoju privrede, ona je istakla da Vlada namjerava zadržati stimulativnu poresku politiku, odnosno najniže poreske stope u domenu oporezivanja imovine i dohodaka građana i privrednih subjekata i obezbijediti rasterećenje obaveza na rad za novozaposlene radnike na određeni vremenski period kako bi podstakli preduzeća da zaposle novu radnu snagu.

Prema njenim riječiima, građani Srpske u 2015. mogu da očekuju reformsku godinu s puno mjera koje su usmjerene na stabilizaciju cjelokupnog sistema, što je najavljeno kroz Ekonomsku politiku.

“Nastojaćemo da održimo dostignuti nivo prava i davanja, što se vidi kroz planirani budžet. Mogu da očekuju godinu u kojoj će biti nastavljene započete investicije u energetici, zdravstvu, infrastrukturi, sistem zaštite od poplava i drugim oblastima, jer se time poboljšavaju uslovi za život građana, ali i angažuje domaća radna snaga. Prioritet je privredni rast, poboljšanje likvidnosti privrede i povećanje broja zaposlenih, borba protiv sive ekonomije, veća naplata javnih prihoda kao i racionalizacija u svim oblastima”, rekla je premijerka.

Istakla je i da za sada nije plan da se daju otkazi, ali da će se zamrznuti zapošljavanje, ograničiti fond plata i obezbijediti smanjenje broja zaposlenih prirodnim odlivom.

“Umjesto penzionisanih neće biti zapošljavani novi radnici, osim u izuzetnim situacijama, ako bi izostanak zapošljavanja izazvao ozbiljne poremećaje u obavljanju poslova. Ali, ne vidim da je to slučaj kad je riječ o javnoj upravi jer je moguće unutrašnjim preraspoređivanjem kadra obezbijediti nesmetano funkcionisanje u većini slučajeva. Doći će i do reorganizacije ili ukidanja pojedinih agencija, uprava i upravnih organizacija, a nova Vlada će se time baviti već u januaru. Osim toga, svi materijalni troškovi su smanjeni za oko 30 odsto i primjenjivaće se mjere štednje u svakom pogledu. Sve to bi trebalo da utiče na smanjenje javne potrošnje, a te mjere moraće da se sprovode i na republičkom i na lokalnom nivou”, rekla je, između ostalog, za “Glas Srpske”, predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

RTRS

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *