Predstavnik Srpske napustio pregovore o SSP

February 16, 2016, 11:44 am

U Vladi su rekli da je član pregovaračkog tima iz Srpske na sastanku održanom radi zaključenja Protokola uz SSP da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU naglasio da se ne slaže sa načinom rada pregovaračkog tima i postupcima šefa delegacije BiH, kao ni Savjeta ministara BiH koji po ko zna koji put donosi odluke koje se ne temelje na unutrašnjem dogovoru u BiH.

On je pred predstavnicima Evropske komisije istakao da institucije Srpske, a ni on kao član pregovaračkog tima, uopšte nisu konsultovani u izradi Osnova za pregovore i pregovaračke pozicije BiH o adaptaciji SSP.

Član pregovaračkog tima upozorio je da je Aneks 1 materijala pod nazivom “Ponuda BiH prema EU” izrađen bez ikakvih konsultacija sa institucijama Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, na isti način je izrađen i Aneks 2 dostavljenih materijala pod nazivom “Zahtjev BiH za otvaranje tarifnih kvota u EU po ŠP između BiH i EU za proizvode porijeklom iz BiH”.

Član pregovaračkog tima je istakao da su ponuđena rješenja katastrofalna po poljoprivredni sektor Republike Srpske i BiH, te da je, zbog nepostojanja razumijevanja za tešku situaciju koja će nastupiti po poljoprivredni sektor Republike Srpske, napustio sastanak.

Šef pregovaračkog tima ispred BiH Hamdo Tinjak rekao je, u vezi s napuštanjem pregovora predstavnika Srpske, da to neće uticati na tok pregovora, te da će oni biti nastavljeni.

– Јedino što vam mogu reći je da se stajališta BiH dosta razlikuju od stajališta Evropske komisije. Nećemo odustati od naših kvota, pokušavamo dogovoriti ono što je najbolje za BiH, rekao je Tinjak.

Iz Vlade Republike Srpske prethodno je poručeno da Srpska nije saglasna s načinom rada pregovaračkog tima BiH i postupcima šefa delegacije BiH.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć da pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju treba pristupiti krajnje oprezno, jer prelaskom na novi režim, grupa proizvoda gubi zaštitu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.