Predstavnički dom BiH 16. januara bira preostalog ministra

January 11, 2020, 7:12 am

Mlađen Božović će 16. januara vjerovatno biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, a SDA zauzvrat traži obećanje da će Senad Bratić biti vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, saznaje Srpskainfo.

Podsjećamo, Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH nije dala peporuku Predstavničkom domu da Božović iz DNS bude imenovan, ali takav stav nije obavezujući. Budući da u Komisiji nije bilo člana iz koalicionog SNSD, rezultat je bio neriješen.

Međutim, ono što je bio razlog za brigu Božovića jeste podatak da je poslanik SDA Halid Genjac bio uzdržan na glasanju u Komisiji, kao i poslanica SBB Edita Đapo. Njihove stranke su dio vlasti na nivou BiH i odlučuju o imenovanju ministara.

I Dok Genjac tvrdi da ovo ne znači da će SDA na sjednici Predstavničkog doma BiH biti uzdržana kada se bude glasalo o imenovanju Božovića, već da su samo potrebne „dodatne konsultacije“, u Klubu poslanika SDA i dalje su bez zvaničnog stava.

– Još nije odlučeno da li ćemo podržati Božovića. Sljedeće sedmice ćemo odlučiti o tome – rekla nam je poslanica Alma Čolo.

Foto: Parlament BiH

Inače, ranije su iz SDA govorili da će podržati Božovića ako prođe provjere CIK i SIPA, što je on i prošao. Kako tvrde naši izvori, „dodatne konsultacije“ o kojima govori Genjac znače konsultacije sa vladajućim partijama u Srpskoj s ciljem da izdejstvuju vraćanje svog funkcionera Senada Bratića na mjesto potpredsjednika parlamenta Srpske.

Bratić je smijenjen prije nekoliko mjeseci, kao žrtva Programske deklaracije SDA, koja je u Srpskoj proglašena antidejtonskom i neprihvaljivom.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Iz SNSD su ranije najavili da će, umjesto Bratića, za potpredsjednika Narodne skupštine biti imenovan njihov poslanik Denis Šulić. Međutim, Šulićeva kandidatura je već jednom povučena sa skupštinskog Kolegijuma, što otvara prostor za spekulacije. Po svemu sudeći, Bratić bi mogao da se vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine. To je za RS protokolarna funkcija, a za SDA znači mnogo – tvrdi odlično obaviješten sagovornik Srpskainfo.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, koji je  nosilac koalicije iz RS, kaže da nemaju novih informacija iz SDA kada je riječ o Božoviću, u odnosu na one koje su već bile u medijima.

Foto: RTRS/RAS Srbija

– Naš stav je da je formiranje zajedničkih institucija sklapanje mozaika i da se nikada niko specijalno nije miješao nikom u njegov prijedlog. Formalno, sve tužbe protiv Božovića su odbačene, plus ima dobijenu presudu za klevetu protiv gospođe koja ga je optuživala za mobing – kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Na pitanje da li ima saznanja da SDA traži da im se vrati mjesto potpredsjednika NSRS, ona kaže da „vjeruje da bi to SDA voljela“.

– Njihovo je pravo da to žele, ali u razvoju međustranačkih odnosa vidjećemo dokle će nas to odvesti – kaže ona.

Čubrilović: Nema nazad

Upitan da li će koalicija na nivou BiH biti dovedena u pitanje ako SDA ne podrži Božovića, predsjednik Narodne skupštine RS i Demosa Nedeljko Čubrilović je rekao da ne može da govori u ime koalicije i da njegova stranka ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Međutim, lično vjerujem da će se naći adekvatno rješenje, jer nazad nema – rekao je Čubrilović.

Srpskainfo http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *