TV K3

android aplikacija

instaliraj

Predstavljeni projekti od regionalnog značaja

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija predstavio je visokim kineskim zvaničnicima infrastrukturne projekte značajne za BiH, ali i projekte regionalnog značaja o kojima je razgovarano na konferenciji u Berlinu.

Predstavljeni projekti od regionalnog značaja

Tokom radnog boravka u Kini, Lagumdžija je ukazao na značaj Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda /IAP/, modernizacije željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, pruge Čapljina – Trebinje – Nikšić, ali i koridora “Pet ce”, te modernizacije pruge od Ploča preko BiH do Mađarske.

U tom kontekstu Lagumdžija je sagovornicima ukazao da ulaganja kineskih kompanija mogu biti model i primjer drugim investitorima za njihovo snažnije prisustvo u BiH, naročito u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivredne, metalske i hemijske industrije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U okviru razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima pozdravljena je deklaracija za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koja je usvojena na Samitu u novembru prošle godine u Bukureštu i kojom se akcenat stavlja na jačanje ekonomske i trgovinske saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Lagumdžija je istakao da BiH, sa svojim resursima i kapacitetima, osim vlastitog, kineskim investitorima omogućava i pristup regionalnom tržištu na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, te tržištu Turske, kao i da može biti poveznica za tržište EU na koje kompanije iz BiH imaju bescarinski izvoz za oko 90 odsto proizvoda.

Tokom sastanka sa predsjednikom kineske Eksim banke Li Ruguom, Lagumdžija je podržao odluku Banke da finansira projekat kineskog konzorcijuma i federalne “Elektroprivrede BiH”, o izgradnji Bloka sedam Termoelektrane “Tuzla”, čija je ukupna vrijednost 1,5 milijardi KM.

Li Rugu je ukazao na mogućnosti jačeg prisustva kineskih investitora u BiH putem ulaganja u infrastrukturni sektor, željeznice, poljoprivredu, metalsku i hemijsku industriju istakavši da Banka raspolaže sa 30 milijardi američkih dolara namijenjenih za region jugoistočne Evrope.

Tokom boravka u Kini, Lagumdžija je imao niz bilateralnih susreta, kao i susreta u okviru najviše delegacije Partije evropskih socijalista /PES/ koju predvodi predsjednik i član Evropskog parlamenta Sergej Stanišev, sa najvišim čelnicima kineske države i partije i visokim funkcionerima i privrednicima.

Lagumdžija je pozvan da kao uvodničar učestvuje u radu Konferencije pod nazivom “Partija i svjetski dijalog 2014” koja se, u organizaciji Centra za savremene studije Kine i Fondacije za mir i razvoj, održava u Pekingu.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.