TV K3

android aplikacija

instaliraj

Predstavljena knjiga o jasenovačkim logorašima

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci sinoć je promovisana knjiga "Zaboravljeni", autora Dejana Motla i Đorđa Mihailovića, koja govori o posljednjim jasenovačkim logorašima.

Predstavljena knjiga o jasenovačkim logorašima

Motl, koji je i kustos u Spomen području “Donja Gradina”, rekao je na promociji da je knjiga dobila naziv “Zaboravljeni” zato što su prežvjeli jasenovački logoraši bili zaboravljeni od društva i države.

On kaže da knjiga sadrži biografije 169 preživjelih jasenovačkih logoraša sa njihovim fotografijama i potresnim pričama o stradanjima u Jasenovcu.

Motl navodi da su podaci o logoru Jasenovac u knjizi korišteni iz istorijske arhive u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci i Spomen-području Jasenovac.

Recenzent ove knjige – Njegovo preosveštenstvo episkop slavonsko-pakrački Jovan (Ćulibrk) rekao je da ovo djelo predstavlja suvo zlato, s obzirom da na području bivše Jugoslavije do 1996. godine nije postojala nijedna knjiga koja govori o istini o logoru Jasenovac.

“Ova knjiga je ono što nam je nedostajalo ne godinama, već decenijama. Samo zbog tog mjesta u istoriografiji ona je blagoslov, ona je bila neophodna i ovo je znak novog vremena koje dolazi”, rekao je episkop Jovan.

Istoričar Željko Vujadinović rekao je da ostaju velika istorijska pitanja u vezi sa Jasenovcem – kako je uopšte bio moguć, kako je bila moguća takva politika NDH i gdje su njeni istorijski temelji.

Vujadinović je istakao da je istorijsko pitanje – zbog čega u SFRJ nije bilo priče o logoru Jasenovac i kako je to povezano sa razvojem te zemlje nakon sukoba sa Informbiroom 1948. godine i poslije pokušaja uspostavljanja veza sa Vatikanom, te zategnutih odnosa komunističkih vlasti nakon suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu.

On je rekao da je otopljavanje odnosa Jugoslavije sa Vatikanom rezultiralo sporazumom da se ne priča o Jasenovcu, ističući da je to jedan od razloga zbog čega nije bilo temeljnih istorijskih studija o tom stratištu i zašto se prestalo sa istraživanjem ustaških zločina, što je bilo započeto 1945. godine.

Promociji su prisustvovali ministar prosvjete i kulture i Republike Srpske Dane Malešević, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe Slobodan Nagradić, predstavnici Udruženja logoraši Drugog svjetskog rata, ugledni naučni, javni i kulturni radnici.

 

(Nezavisne novine)

Komentarišite

Your email address will not be published.