TV K3

android aplikacija

instaliraj

Predsjednik države umro prije 25 godina i još čeka sprovod

Predsjednik države umro prije 25 godina i još čeka sprovod

Bivši predsjednik Istočne Njemačke Erih Honeker umro je u egzilu u Čileu davne 1994., no njegovi posmrtni ostaci i dalje nisu ispod zemlje.

Otkrio je to njegov unuk Roberto Janez u knjizi “Bio sam posljednji državljanin DDR-a”.

Honekerova supruga Margot, koja je u bivšoj državi bila ministar obrazovanja, umrla je prije dvije godine, a nije htjela sahraniti svog muža jer je njegova želja bila da bude sahranjen u Njemačkoj. Iako je ona formalno imala sahranu, ni Margot nije pod zemljom. Janez tvrdi da su urne s njihovim pepelom “na čuvanju” kod prijatelja te da čekaju pravo vrijeme za povratak u domovinu.

Inače, Honeker je za vrijeme političke karijere bio glavni krivac za gradnju Berlinskog zida, a zbog ubistva 192 osobe koje su pokušale prebjeći na Zapad suđeno mu je poslije njemačkog ujedinjenja. No, sudski postupak obustavljen je zbog lošeg zdravstvenog stanja te je potom otišao u egzil u Čileu gdje je ubrzo i umro.

S obzirom da Čile nema zakon kojim se propisuje obvezna sahrana te da svako može držati pepeo preminulih u kući ili pak položiti urnu u vrt, bračni par Honeker je dobio mogućnost da sve do danas ostane “iznad zemlje”.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.