Predsjednik Čilea proglasio vanredno stanje, vojska u četiri provincije (VIDEO)

October 13, 2021, 9:40 am
Predsjednik Čilea Sebastian Pinera proglasio je vanredno stanje i poslao vojsku na jug države.

Razlog tome su rastući sukobi sa Mapuče domorocima, koji zahtijevaju vraćanje zemlje i regionalnu autonomiju.

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, kazao je u utorak kako je poslao vojne snage u četiri provincije u regionima Biobio i Araukanija, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda“ u tim provincijama.

Predsjednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organiziranim kriminalom“, kao i da su oružane grupe ubile civile i policajce.

U Čileu živi oko 1,7 miliona pripadnika naroda Mapuče, što je 10 odsto od ukupne populacije zemlje. Oni već godinama traže da im se vrati zemlja koju su im oduzeli kolonijalisti. Radi se o zemljištu koje danas posjeduju velike farme i kompanije za sječu drveta.

Domoroci su prema pisanju stranih medija bijesni zbog toga što vlasti uporno ignorišu zahtjeve, tako da su neke grupe odlučile da se prihvate oružje i okrenu se nasilju. U proteklih 10 godina oni napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i drvnu industriju.

Njihove aktivnosti ugrožavaju poslovanje bogatih multinacionalnih kompanija za sječu drva i izvoznika hrane, pa predstavljaju prijetnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *