Predsjednica Srpske o obilježavanju 9. januara: Građanima poručujem da se spreme za slavlje

November 9, 2019, 7:11 am

Za dva mjeseca Republika Srpska ponovo dočekuje dan svog nastanka, a predsjednica Željka Cvijanović poručuje građanima da se spreme za slavlje.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 29. marta ponovo proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže za Srpskainfo da postoji način da sačuvamo 9. januar, a da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH.

– Republika Srpska ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike. BiH nije u stanju da napravi ni najmanji korak naprijed, a nekima je, očito, važnije da „napadnu“ neki datum, nego da se bave suštinskim pitanjima. Umjesto pitanja formiranja vlasti, kretanja na evropskom putu, ekonomskih tema, političko Sarajevo, ali i jedan dio međunarodne zajednice, okomili su se na identitet Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Prema njenim riječima, odgovor Republike Srpske na ovu „besmisleno nametnutu i isproblematizovana temu uvijek je bio adekvatan“.

– Mi razumijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. S druge strane, oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet Rapublike Srpske koja je verifikovana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti „pod tepih“ činjenica da je Srpska nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast. Oni žele da izbrišu taj dio istorijskog fakta i da kažu da je Republika Srpska nastala u Dejtonu. Republika Srpska je realnost i ovdje građani imaju svoj jasan stav i prema Republici, njenom identitetu, obilježjima i praznicima. Uostalom, građani su na referendumu odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan 9. januara, kada je Republika Srpska uostalom i formirana – kaže Cvijanovićeva.

S druge strane, kako je rekla, Republika Srpska ima nadležnosti da donosi Zakon o praznicima i da reguliše pitanje praznika, dok na nivou BiH takav zakon ne postoji.

– Prema tome, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja. Bez obzira na odluke Ustavnog suda, 9. januar kao Dan Republike Srpske i dalje ćemo slaviti. Građanima Republike Srpske poručujem da se spreme za slavlje naredne godine – dodaje predsjednica Srpske.

Čubrilović: Odlučiće Vlada

Kada je Ustavni sud BiH prvi put proglasio neustavnim 9. januar u okviru Zakona o praznicima RS, u Srpskoj je proveden referendum građana, a potom donesen poseban Zakon o Danu Republike Srpske. Budući da je Ustavni sud BiH u martu stavio van snage i dio tog zakona, postavlja se pitanje na koji način će institucije RS odgovoriti ovaj put.

Iz Narodne skupštine RS nismo dobili podgovor na to pitanje, a predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović u izjavi za Srpskainfo tvrdi da će Vlada RS svojom odlukom definisati način obilježavanja Dana RS.

– Ustavni sud nije ukinuo Dan RS, sporan je datum. Vlada će odlukom sve definisati. Dakle, 9. januar će se obilježavati – kratko je rekao Čubrilović.

(Slobodan Popadić, Tanja Vukomanović – Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *