Pravni zastupnik Alumine: Ugovor između Ukio banke i Pavgorda ništavan

Pravni zastupnik Alumine: Ugovor između Ukio banke i Pavgorda ništavan

Potraživanja zbog kojih je na iznos od 155 miliona KM blokiran račun kompanije Alumina iz Zvornika, litvanska Ukio banka dala je svojim povezanim licima, ATV, KTF, Balkan invest i UAB Energolinija, u periodu od 2003. do 2013. godine, dok je navedeni novac završio u privatnim džepovima bivših litvanskih vlasnika, rekao je pravni zastupnik Alumine Vladimir Milošević.

Milošević je istakao da je 2012. godine Ukio banka založila kompletnu imovinu fabrike glinice “Birač”, “Alumine”, “Mehanike” i svih povezanih lica, u korist potraživanja od 155 miliona KM.

Milošević je podsjetio da je u međuvremenu Ukio banka otišla u stečaj i prodala dio ovih potraživanja u iznosu od 122 miliona KM firmi “Pavgord” iz Foče za 6,4 miliona evra.

On je ocijenio da je ugovor između Ukio banke i “Pavgorda” ništavan.

“Na osnovu tih potraživanja Ukio banka je 2013. godine pokrenula izvršni postupak, da bi on usljed određenih procesnih radnji bio ustupljen Osnovnom sudu u Zvorniku”, rekao je novinarima Milošević.

Prema njegovim riječima, zvornički Osnovni sud je 12. aprila donio rješenje o izvršenju i blokirao račun kompaniji “Alumina”.

“Isti dan kada je Osnovni sud Zvornik donio rješenje o blokadi računa, `Alumina` je od Okružnog privrednog suda Banjaluka, dakle nadležnog suda za utvrđivanje ništavnosti po spornim zalogama, dobila privremenu mjeru kojom se zabranjuje fočanskoj firmi `Pavgord` da preduzima mjere naplate protiv `Alumine`”, rekao je Milošević.

On je naglasio da je rješenje Okružnog privrednog suda Banjaluka odmah proslijeđeno zvorničkom Sudu sa zahtjevom, odnosno prijedlogom, da imajući u vidu da je njihova izvršna isprava na osnovu koje je zvornički sud donio rješenje o izvršenju i blokirao račun, izgubila dejstvo izvršnosti, što je u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Republike Srpske.

“Zvornički sud je po službenoj dužnosti hitno trebalo da donese rješenje o obustavljanju postupka, te da ukine blokadu računa”, rekao je Milošević.

On je dodao da je, nakon što je predat zahtjev, odnosno prijedlog u zvornički sud, dobio nerazumljive zahtjeve od sudije koji su se ticali stvari koje su u tom trenutku bile neshvatljive i apsolutno neprihvatljive u ovom izvršnom postupku.

“Isti dan uputili smo urgenciju sudiji da hitno postupi, imajući u vidu ekonomski značaj ovog privrednog giganta, ali do današnjeg dana sudija nije uzela predmet u rad”, rekao je Milošević.

On je dodao da je juče upućeno obavještenje predsjedniku Osnovnog suda u Zvorniku sa decidno navedenim aktima sudije koja je zaposlena u ovom sudu, uz molbu predsjedniku Suda da preduzme radnje iz svoje nadležnosti koje se tiču nadzora, te da se hitno donese odluka o obustavljanju rješenja o izvršenju, odnosno da se deblokira račun “Alumine”.

“Do danas nismo dobli nikakvu informaciju iz Osnovnog suda Zvornik, za mene kao pravnika ovakva situacija je neprihvatljiva i nelogična, ali o tome ne bih govorio, jer mislim da će se o ovim pitanjima pozabaviti neki drugi organi”, zaključio je Milošević.

(SRNA)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.